Dostupni linkovi

U Hrvatskoj ukupno 1407 obolelih, dve stotine zdravstvenih radnika


Medicinsko osoblje u bolničkom centru Dubrava u Zagrebu
Medicinsko osoblje u bolničkom centru Dubrava u Zagrebu

U Hrvatskoj su u prethodna 24 sata konstatirane 64 novozaražene osobe, pa je ukupan broj oboljelih 1407, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u 14 sati u Zagrebu.

Izliječenih je unazad 24 sata 40, što je 62,5 posto od broja novooboljelih u istom razdoblju, pa je ukupni broj izliječenih u Hrvatskoj 219.

Preminuo je jedan oboljeli, starija muška osoba u Zagrebu "sa opsežnim komorbidotetom", izvijestio je ministar, pa se broj žrtava koronavirusa u Hrvatskoj popeo na 20.

Obavljeno je 13.680 testiranja, od toga unazad 24 sata njih 555. Na respiratoru su 34 oboljela, jedan manje nego dan ranije.

Beroš: Očuvan integritet domova za starije osobe

Korona virus se probio u dom za starije osobe u Splitu, zatim u dom za starije osobe u Koprivnici, gdje je zabilježena jedna pozitivna osoba, kao i u dječju psihijatrijsku bolnicu u Zagrebu, koja je u najvećem broju evakuirana.

Ministar Beroš je povodom tih slučajeva kazao kako se ipak "uspjelo očuvati integritet domova za starije osobe i zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj".

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković izvijestila je kako je osoblje u svim javnim domovima za starije osobe, domovima za nezbrinutu djecu i drugim javnim domovima socijalne skrbi, kao i u dijelu privatnih domova za starije osobe opskrbljeni potrebnom opremom za zaštitu od zaraze koronavirusom.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je do sada zaraženo 199 zdravstvenih djelatnika, od toga 92 medicinske sestre i medicinska tehničara i 72 liječnika.

Izvještaji splitskih i zagrebačkih epidemiologa o proboju virusa u dom za starije osobe u splitskoj Vukovarskoj ulici su napisani i dostavljeni Ministarstvu zdravstva.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, u čijoj nadležnosti je ovaj dom, u razgovoru sa premijerom Andrejem Plenković je najavio da će biti sankcionirani svi za koje se pokaže da su napravili propuste koji su doveli do obolijevanja desetero starijih štićenika.

XS
SM
MD
LG