Dostupni linkovi

Korona virus "ušao" u dom za starije u Splitu, novih 61 slučajeva virusa u Hrvatskoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Korona virus je "ušao" u dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, potvrdio je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Splitu ministar zdravstva Vili Beroš.

Svih 49 korisnika stacionara je prebačeno u Klinički bolnički centar Split.

"Desetero je pozitivno na koronavirus, svi ostali su testirani i rezultati se očekuju tijekom dana. Najveći dio ima blaži oblik bolesti, dvoje prima kisik, ali nitko nije na respiratoru", kazao je ministar Beroš.

Prosječna dob evakuiranih je 86 godina, a dvadesetoro ih je starije od 90 godina.

"Aktualno su u Splitu 82 respiratora, uz mogućnost nabave dodatnih 20. Ukupni broj respiratora u Hrvatskoj je 800 i nabavljaju se novi", kazao je ministar.

Svi će zaposlenici biti testirani, a prostor dezinficiran.

Uz Beroša u Split je hitno došla i ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković.

"Nitko me iz Splita unazad 10 dana nije izvijestio da se u ovom domu događa nešto neuobičajeno," kazala je na novinarsko pitanje ministrica Bedeković.

Oni kažu da od ravnatelja Doma Ivice Škaričića, inače HDZ-ovog kadra, traže ozbiljno objašnjenje zašto se ništa nije poduzelo, imajuči u vidu njegovu izjavu od 7. travnja, u kojoj kaže da "se još pred desetak dana" konstatiralo da više korisnika ima povišenu temperaturu.

Ovaj dom je vlasništvo Splitsko-dalmatinske županije i moguće sankcije odgovornih su u njihovoj nadležnosti.

Novih 61 slučajeva korona virusa

U Hrvatskoj je unazad 24 sata ustanovljena 61 osoba novozaražena korona virusom, tako da je ukupan broj oboljelih 1343, izvijestila je na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Vujević.

"Nema opuštanja. Nećemo se posjećivati, nego ćemo pokloniti zdravlje tako da čuvamo jedni druge," poručila je dr. Grba Vujević.

U tu brojku uključeni su i korisnici splitskog staračkog doma.

Jedna osoba u Splitu je preminula, tako da je broj žrtava od koronavirusa u Hrvatskoj sada 19.

Radi se o starijoj ženskoj osobi sa ranijim kardiovaskularnim smetnjama. Izliječenih je 179, što je 12 više nego dan ranije.

Na respiratoru je 36 osoba, jedna više nego dan ranije.

XS
SM
MD
LG