Dostupni linkovi

Vlada pripremila dvije nove uredbe sa zakonskom snagom u Republici Srpskoj


Predsjednica RS Željka Cvijanović
Predsjednica RS Željka Cvijanović

Vlada Republike Srpske usvojila je danas dvije uredbe sa zakonskom snagom koje će uputiti entitetskoj predsjednici Željki Cvijanović na usvajanje zbog uvođenja vanrednog stanja u ovom bh. entitetu.

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović objasnila je da se prva uredba odnosi na ekonomske mjere koje se tiču pomoći privrednim subjektima koji su pogođeni posljedicama virusa korona.

Ova uredba odnosi se na odlaganje podnošenja poreskih prijava po završnom računu koji su se trebali poredati do 31. mart, a koja je sada produžena do kraja aprila.

Prema riječima Vidović ovom uredbom prolongirano je plaćanje određenih poreskih obaveza, od poreza na dobit do naknada za šume, do kraja juna.

Uredbom je za tri mjeseca produžen i rok za plaćanje poreza na nepokretnosti. Paušali za male preduzetnie su smanjeni sa 600 na 240 KM, a uveden je i moratorij za one privrednike koji su imali do sada reprograme dugova do kraja juna, objanila je Vidović.

Najavila je i da će Vlada prema ovoj uredbi smo regulisali i stanje i obavrze za april iz fonda solidarnosti koijm će se isplatit minimalne plate i poreze i doprinosi za, trgovine ugostitelji i zanatske djelatnosti ali i za sve one koji su prestali radiiti zbog otežanih uslova.

Druga Uredba sa zakonskom snagom, kazala je Vidović se odnosi na priređivače igara na sreću, koji će takođe bit oslobođeni plaćanja određenih obaveza.

Vidović je istakla i da je danas počela isplata penzija u Republici Srpskoj.

"Ministarstvo finansija je uplatilo sve penzije koje idu preko pošte a danas su uplaćena sredstva i za penzionere koji primaju penzije preko banaka. Uplaćene su i sva sredstva za penzionere koji ne žive u RS", rekla je Vidović.

XS
SM
MD
LG