Dostupni linkovi

Vlada RS isplaćuje minimalne plate u aprilu svim pogođenim privrednicima


Pekar sa zaštitnom opremom, ilustrativna fotografija
Pekar sa zaštitnom opremom, ilustrativna fotografija

Vlada Republike Srpske najavila je isplatu minimalnih plata u aprila svima pogođenim privrednim subjektima zbog uticaja virusa korona.

"Prema spisku djelatnosti i računicama koje je sačinilo Ministartsvo privrede i preduzetništva Republike Srpske ukupan broj zaposlenih koji ne rade po raznim osnovama u aprilu je 68 hiljada i 603 lica, dok ukupne obaveze sa minimalnu bruto platu iznose nešto više od 53 miliona KM (oko 27 miliona evra)", navedeno je u saopštenju.

Vlada tog bh. entiteta, odnosno Republički štab za vanredne situacije, saopštila je da je od prve pojave virusa korona, osim brige za zdravlje stanovništva, koje je prvi prioritet u ovoj situaciji, posebnu brigu posvetila analizi stanja u privredi, sa akcentom na one djelatnostima koje su direktno pogođene odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije.

U saopštenju se podsjeća da su Vlada Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije donijeli više odluka i zaključaka kako bi se pomoglo onima koji trenutno ne mogu da rade ili imaju otežano poslovanje.

"Među njima su odluke o hitnoj isplati povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini, te o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obaveza za privredne subjekte (pravna i fizička lica)", stoji u saopštenju.

Najavljeno je i da će Vlada u aprilu dati podršku u visini najniže plate za sve privredne subjekte u bruto iznosu, kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, ili koji su, iz objektivnih razloga, obustavili rad ili rade sa smanjenim kapacitetom, a nisu otpuštali radnike.

Vlada je najavila i podršku privredi kroz Fond solidarnosti.

Prema procjenama Zavoda za zapošljavanje RS, dodatne obaveze Zavoda za zapošljavanje po osnovu naknade za nezaposlenost po trenutno važećem Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti će iznosti 25 miliona KM (12, 5 miliona eura).

XS
SM
MD
LG