Dostupni linkovi

BiH bilježi pad izvoza i uvoza u odnosu na prošlu godinu


Gužve na graničnim prelazima zbog korona virusa

Bosna i Hercegovina u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila je izvoz u vrijednosti od 2 milijarde i 708 miliona KM (milijardu i 382 miliona eura), što je manje za 5,2 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz u Bosnu i Hercegovinu u prvom kvartalu 2020. je iznosio 4 milijarde 365 miliona KM (2 milijarde i 227 miliona eura), što je manje za 7,2 posto u odnosu na isti period prethodne godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH).

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je smanjen za 6,67 posto i iznosi 7 milijardi i 74 miliona KM (3 milijarde i 609 miliona eura).

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da kada se gleda na kvartalnoj razini ovi padovi nisu problematični .

"Međutim, treći mjesec je bio najgori kada je zabilježen pad izvoza robe od 150 miliona KM (76,5 miliona eura) zbog pandemije korona virusa, koja je usporila kretanje robe pa je zabilježen i pad uvoza od 290 miliona KM (148 miliona eura)“, kazao je za RSE Vuković.

Kada se gleda po granama, prema riječima Vukovića, neke poput prehrambene industrije su zabilježile porast od 11 posto dok su druge bilježile pad i do 10 posto.

"Samo izvoz mesa u Srbiju, Crnu Goru i Tursku je bio veći u prvom kvartalu skoro 70 posto. S druge strane metalna i elektro industrija u prvom kvartalu su zabilježili pad izvoza od 9,5 posto, što je 102 miliona KM (52 miliona eura) ali i pad uvoza od 10 posto ili 150 milona maraka (76 milina eura). Metalska i elektro industrija zadržale su svoje ugovore sa inostranim partnerima, oni nisu raskinuti, samo su obustavljene određene narudžbe u ugovorima, dok se stanje ne popravi. Kada je riječ o nafti, uvoz je smanjen za 20 odsto, ali je, isto tako, 20 odsto manje izvezeno", objasnio je Vuković.

Govoreći o granama privrede u BiH koje su najviše pogođene virusom korona, Vuković napominje da su to one koje su najviše poslovale sa Italijom i Francuskom, i to posebno tekstilna industrija, koja je u martu zabilježila pad izvoza od 20 posto.

"Ono što nas raduje da neke zemlje u našem okruženju, Slovenija, Austrija , Švicarska, najavljuju liberaliziranje mjera kada je u pitanju pandemija i samim tim će doći do povećanja našeg izvoza jer dosta roba je gotovo i trenutno čeka", kazao je Vuković.

Najpogođenije grane u Bosni i Hercegovini su prema ocjeni Vanjskotrgovinske komore BiH turizam, ugostiteljstvo i prevoz putnika.

"Još uvijek ne vidim razloga za neku paniku i što prije suzbijemo pandemiju prije čemo početi da se oporavljamo. Naravno u ovom intervencija državnih tijela je dobro došla jer nam može pomoći da prebrodimo ova dva tri mjeseca", zaključio je Vuković.

Prema mišljenju predsjednika VTK-a ove grane su najviše stradale, ali će, kaže, biti i prve na listi za oporavak nakon što se zavši pandemija virusa korona.

XS
SM
MD
LG