Dostupni linkovi

BiH i Hrvatska dogovorile olakšan promet roba preko granice


Ilustracija

Teretna motorna vozila iz "trećih zemalja" koja tranzitiraju kroz Republiku Hrvatsku prilikom ulaska u BiH u pratnji hrvatske policije bit će usmjerena na granične prijelaze Bijača, Gradiška i Šamac.

S ciljem rješavanja problema koji se pojavio u posljednje vrijeme na pojedinim graničnim prijelazima kada je u pitanju robni promet te ogromne gužve i kilometarska čekanja, direktor Granične policije BiH Zoran Galić dogovorio je s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske preusmjeravanje teretnih vozila, potvrdila je za RSE Franka Vican glasnogovornica Granične policije BiH.

"Teretna motorna vozila iz BiH, prije nego uđu u Republiku Hrvatsku, moraju kontaktirati kompaniju u Republici Hrvatskoj i oni će im na granici osigurati dozvolu s kojom mogu prijeći granicu", navode iz Granične policije BiH.

To znači da sva teretna motorna vozila koja idu u Hrvatsku po robu (uvoz/izvoz) mogu preko ostalih graničnih prijelaza kao do sada prijeći državnu granicu, samo što je sada potrebno da prije odlaska na put obavijeste kompaniju kako je navedeno.

"Dogovor direktora Galića i uprave MUP-a Republike Hrvatske je postignut kako bi se izbjegle ogromne gužve i promet nesmetano odvijao", saopćeno je iz GP BIH.

XS
SM
MD
LG