Dostupni linkovi

Lajčak i Kurti očekuju obnovu dijaloga


Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak

Odluka Vlade Kosova na dužnosti o ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije je prvi konkretan korak spremnosti premijera Aljbina Kurtija da pristupi dijalogu uz posredstvo EU, izjavio je novoimenovani Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak.

Lajčak i Kurti su prethodnih dana razmenili pisma koja su u sredu dostavljena i medijima.

"Očekujem da će Priština i Beograd obnoviti svoje angažovanje sa istom odlučnošću. Kao što ste i Vi istakli, to je važno za dobrobit naroda na obe strane. Uveren sam da, ako postoji istinska politička volja, možemo postići rezultate kojima težimo u korist naroda na Kosovu i u Srbiji", napisao je Lajčak u pismu kosovskom premijeru na dužnosti Aljbinu Kurtiju i naglasio da ga korona virus neće sprečiti u angažovanju oko ovog pitanja.

Lajčak je dodao da njegovo imenovanje na tu funkciju znači povratak angažovanja EU u dijalogu, a da je njegov cilj da "neumorno i dinamično radi na unapređenju dijaloga".

Lajčak je u pismu naglasio da ohrabruje to što je, kako je Kurti napisao, Kosovo posvećeno normalizaciji odnosa i procesu dijaloga i što je spremno da radi na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu.

Kurti: EU nije izgubila na značaju

Kurti je u pismu Lajčaku potvrdio posvećenost Vlade Kosova na dužnosti dijalogu Kosova i Srbije, navodeći da obe strane moraju intezivno da rade na postizanju konačnog sporazuma o svim spornim i nerešenim pitanjima u bilateralnim odnosima Kosova i Srbije.

"To je preduslov da rezultat dijaloga bude uspešan", dodao je Kurti.

Kurti je Lajčaku 3. aprila čestitao na imenovanju i izneo svoje stavove po pitanju budućnosti dijaloga.

"Strane moraju da osiguraju da se ni u kom slučaju i situaciji ne raspravlja o pitanjima međusobne suverenosti, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova. Nama nije potreban dijalog koji uključuje mape na stolu, a niti postupak koji nas vodi do redefinisanja granica. Ovo je od suštinske važnosti", dodao je Kurti.

On je takođe kazao da EU i SAD moraju da posreduju u dijalogu, a da konačni sporazum treba da bude propraćen "paketom političkih, ekonomskih i finansijskih mera koje bi ubrzale konvergenciju životnog standarda u obe zemlje, kao i njihovu integraciju u Evropsku uniju".

Kurti je najavio da će da formira i vodi pregovarački tim za dijalog a u kojem će, pored njega, biti predsednik Kosova Hašim Tači, predsednica Skupštine Vjosa Osmani, kao i ostali članovi odnosno predstavnici političkih partija u Skupštini Kosova.

On je dodao da EU nije izgubila svoju relevantnost i istorijski značaj i da je njegova vlada posvećena punoj integraciji Kosova u EU.

I Kurti i Lajčak su se složili da se Evropa suočava sa neviđenim izazovom kao što je korona virus.

Lajčak je Kurtiju čestitao na dosadašnjem trudu u borbi protiv pandemije i uverio ga da EU stoji uz Kosovo u toj borbi.

XS
SM
MD
LG