Dostupni linkovi

Lajčak počinje konsultacije o nastavku dijaloga Prištine i Beograda


Novoimenovani specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog između Beograda i Prištine će ove nedelje početi konsultacije oko mogućnosti nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa, potvrdio je portparol EU, Peter Stano.

”Mandat novog specijlanog predavnika jeste da se postigne sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova što podrazumeva ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine”, izjavio je Stano.

On je ponovio da bez obzira na fokus koji će Lajčak imati u uspešnom okončanju dijaloga, njegova sekunadrna pozicija takođe podrazumeva i angažovanje u “pravazilaženju zaotavština iz prošlosti, ali i doprinese efikasnosti i dosledonsti EU politike na Zapadnom Balkanu”.

Bivši šef slovačke diplomatije, Mirosalv Lajčak je prošle nedelje imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

On je odmah preuzeo dužnost sa početnim mandatom od 12 meseci.

Šefovi misija EU i zemalja članica EU u Beogradu i Prištini pozdravili su u ponedeljak, zajedničkim saopštenjem, imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i pozvale dve strane da nastave dijalog.

"Pozdravljamo imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Njegovo imenovanje je signal snažne angažovanosti Evropske unije u dijalogu. Pozivamo obe strane da uz angažman novoimenovanog specijalnog predstavnika EU nastave proces bez odlaganja", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG