Dostupni linkovi

Španija najavljuje vraćanje normalnom životu krajem aprila


Čovek nosi zaštitnu masku dok prolazi pored zgrade Banke Španije u Barseloni
Čovek nosi zaštitnu masku dok prolazi pored zgrade Banke Španije u Barseloni

Španija bi mogla da počne vraćanje normalnom životu već krajem meseca, saopšteno je iz španske vlade, a prenosi DPA.

Ministarka finansija i potparolka španske vlade Maria Hesus Montero najavila je da neke od mera fizičkog distanciranja, koje su uvedene kako bi se suzbilo širenje korona virusa, mogu biti ukinute nakon 26. aprila.

“Građani će se postepeno vraćati normalnom životu nakon ovog datuma. Vlada će dati jasne instrukcije kako da se ponašaju u javnom prostoru”, rekla je Montero.

U Španiji tada ističe vanredno stanje koje je uvedeno zbog širenja korona virusa.

Špancima je trenutno dozovoljeno da idu u nabavku osnovnih namirnica, dok je većini zabranjeno da šetaju napolju ili treniraju.

Ministar zdravlja tvrdi da je usporeno širenje virusa

Španija je jedna od najteže pogođenih zemalja korona virusom, a do sada je ustanovljeno više od 142 hiljade slučajeva i više od 14 hiljada umrlih.

U Španiji je od posledica korona virusa u protekla 24 sata umrlo 757 osoba, što je porast broja preminulih u odnosu na utorak.

Ovo je drugi uzastopni dan da broj žrtava U Španiji raste, a nakon što je zabeležen četvorodnevni pad od četvrka prošle nedelje.

“Procentualno gledano, broj umrlih na dnevnom nivou polako opada. Uspeli smo da usporimo širenje virusa”, saopštio je ministar zdravlja Salvador Ilja.

U utorak je procenat preminulih bio 5,7 odsto, dok je danas pao na 5,5.

Broj novozaraženih je poratsao za oko šest hiljada, što je rast od oko 4,4 odsto.

lja je dodao da su zabeležene cifre u skladu sa onim od juče i pre dva dana, a da su čak duplo manje u odnosu na prethodnu nedelju.

XS
SM
MD
LG