Dostupni linkovi

Šefovi misija EU u Beogradu i Prištini pozdravili imenovanje Lajčaka


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Šefovi misija EU i zemalja članica EU u Beogradu i Prištini pozdravili su u zajedničkom saopštenju imenovanje slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i pozvale dve strane da nastave dijalog.

"Pozdravljamo imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana. Njegovo imenovanje je signal snažne angažovanosti Evropske unije u dijalogu. Pozivamo obe strane da uz angažman novoimenovanog specijalnog predstavnika EU nastave proces bez odlaganja", navodi se u saopštenju koje je u ponedeljak (6. aprila) preneo beogradski EU Info centar.

Evropski savet imenovao je Lajčaka na novu funkciju 3. aprila, a njegov mandat trajaće 12 meseci.

Kako je tada saopštio Evropski savet, njegov zadatak biće da postigne "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", da unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu, "pomažući im da prevaziđu nasleđe prošlosti", kao i da doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu.

Lajčak je bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2017/2018. godine. Od 2007. do 2009. je bio specijalni predstavnik EU za BiH i visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG