Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Djevojka sa maskom

Briselski blog: Zašto Švedska po pitanju korona virusa postupa drugačije

I dok države širom Evropske unije usvajaju ozbiljne mjere karantina u borbi protiv pandemije korona virusa, uključujući zatvaranje nacionalnih granica, obustavu rada u mnogim preduzećima i uvođenje mera strogog fizičkog distanciranja, postoji jedna nacija Evropske unije koja za sada ide u drugom pravcu – Švedska. Kakav je odnos ove zemlje prema korona virusu?

Pune bašte u Štokholmu uprkos pojavi korona virusa, Švedska, 26 mart 2020.
Pune bašte u Štokholmu uprkos pojavi korona virusa, Švedska, 26 mart 2020.

Novčanice i korona virus, kako smanjiti rizik zaraze?

Novčanice koje se koriste u Srbiji nije moguće dezinfikovati jer bi to značilo njihovo oštećivanje, objašnjavaju za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Postoji međutim niz saveta i preporuka kojima se smanjuje rizik da upravo one budu uzrok zaraze korona virusom. Pročitajte koje su to.

Širom sveta se primenjuju razni načini da se spreči prenošenje virusa preko novčanica
Širom sveta se primenjuju razni načini da se spreči prenošenje virusa preko novčanica

Aplikacija za 'lov na izolovane' i dalje aktivna

Nakon što je Vlada Crne Gore objavila spisak svih građana u samoizolaciji, nepoznati autori su napravili web aplikaciju koja može da locira sve osobe u samoizolaciji, pa moguće i njihovo kretanje.

Nevladin sektor smatra da se radi o narušavanju privatnosti, ljudskih prava te stigmatizaciji. Čitajte ovdje.

Dodik kod Vučića, Čović kod Plenkovića, Izetbegović kod Erdogana​

Lideri tri najveće stranke u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović zatražili su pomoć od Srbije, Hrvatske i Turske u borbi protiv pandemije korona virusa. Da li se kriza politizuje?

Arapović: U narednih petnaest do trideset dana vrhunac epidemije u BiH

Mostar, na jugu Bosne i Hercegovine, jedan je od najugroženijih gradova u BiH kada je riječ o broju oboljelih od korona virusa.

Doktor Jurica Arapović, specijalista infektologije sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišno-kliničke bolnice Mostar (SKB) kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako se epidemija u Bosni i Hercegovini "zahuktava", te da će trebati još petnaestak ili trideset dana da dođe do vrhunca. Cijeli intervju pronađite ovdje.

Jurica Arapović
Jurica Arapović

Gradonačelnici u Italiji gube žvice: 'Pravac kući'

Lokalni zvaničnici u Italiji bijesni su na građane zbog nepoštivanja pravila i ugrožavanja sigurnosti drugih. Mnogi su na društvenim mrežama pokušali objasniti građanima zašto je potrebno poštovati pravila.

‘Perspektiva’ specijal: Zarobljen u Trstu tokom pandemije

Perspektiva je emisija u čijoj realizaciji su učestvovale stotine mladih ljudi – u brojnim gradovima regiona. Perspektiva se sada prilagođava epidemiološkoj situaciji zbog pandemije virusa korona, poštujući smjernice institucija – donosimo Specijalno izdanje Perspektive.

XS
SM
MD
LG