Dostupni linkovi

U Srbiji još osam žrtava korona virusa, ukupno 39


Beograd
Beograd

U Srbiji je u protekla 24 časa od zaraze korona virusom umrlo osam osoba, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Ukupan broj preminulih od zaraze korona virusom u Srbiji sad je 39.

Do 3. aprila u 15 časova registrovano je ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 748 osoba od kojih je 305 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, a na respiratoru je njih 81.

U Srbiji je do sada testirano ukupno 5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da su među preminulima u protekla 24 časa šest osoba muškog pola i dve osobe ženskog pola.

„Prosečan uzrast bio je 70 godina i kao i u prethodnim slučajevima imali su više drugih pridruženih bolesti. Statistika pokazuje da su u preko 70 odsto slučajeva preminuli pacijenti stariji od 60 godina. U uzrastu do 39 godina nismo imali smrtnih ishoda“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je smrtnost od covida 19 u Srbiji 2,64 odsto.

Podsetila je da je novim merama Vlade Srbije zabranjeno kretanje svim građanima od subote u 13 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru.

„Kada su u pitanju penzioneri, oni mogu da odu do prodajnih objekata koji će raditi u subotu od 4 do 7 časova ujutru, a imajući u vidu vreme koje im je potrebno da dođu do prodajnih objekata, najstarijim građanima biće dozvoljeno kretanje od 3 do 8 časova ujutru. Izvođenje kućnih ljubimaca dozvoljeno je od 23 časa do 1 čas iza ponoći, uz dodatni termin nedeljom od od 8 do 10 časova ujutru“, rekla je Kisić Tepavčević.

Član Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID 19, epidemiolog Predrag Kon rekao je da je ovo „najcrnji dan sa osam smrtnih slučajeva“, te da je jasno da „sada kreće strmi uspon broja obolelih“.

„Ove brojke već prelaze kapacitete, i da nismo imali pripremljene privremene bolnice imali bismo problema“, rekao je Kon.

Kon: 75 zaposlenih u „Narodnom frontu“ udaljeno sa posla

Govoreći o broju obolelih zdravstvenih radnika u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ u Beogradu, Kon je rekao da je u toj bolnici 75 osoba udaljeno sa posla.

„Ukupno pozitivnih na covid 19 je 46 i svi su udaljeni sa posla, dodajući i one koji su udaljeni iz predostrožnosti i nalaze se u izolaciji dok se čekaju rezultati“, rekao je Kon i dodao da su oboleli bili u kontaktu sa 150 osoba koje su „potpuno zdrave, koje su pod nadzorom i rade uz obavezno korišćenje zaštitne zdravstvene opreme“.

Dodao je i da se svim zaposlenim i pacijentima beskontaktno meri temperatura više puta dnevno, te da su zaposleni obavešteni da se u slučaju bilo kakvih simptoma jave upravi, da se šalju na testiranje i da ne dolaze na posao. Kon je rekao i da se bolnica dezinfikuje više puta dnevno.

Istakao je da bolnica „Narodni front“ funkcioniše.

„Za 24 sata obavljeno je 36 porođaja, 9 carskih rezova i još dve hitne intervencije. Isti posao radi manji broj ljudi“, rekao je Kon.

U bolnici u Ćupriji zaraženo osmoro zaposlenih

Doktor Kon je izneo podatak i da su u bolnici u Ćurpiji četiri lekara i četiri tehničara pozitivni na COVID-19, te da je u kućnoj izolaciji sedam lekara i tri tehničara.

Na pitanje da li je ugrožen rad bolnice u Ćupriji i da li je bilo propusta doktorka Kisić Tepavčevič je odgovorila da je „jasno da su se desili određeni propusti u određenim momentima, kada imamo tako veliki broj obolelih“.

„Ono što je najbitnije je da su svi oni kod kojih je potvrđeno prisustvo infekcije izolovani i da je onemogućeno širenje infekcije na one koji su u bolnici, pre svega na pacijente“, rekla je ona i dodala da te bolnice rade sa manjim brojem zdravstvenih radnika, te da je neminovno da dođe do smanjenja rada, ali da se nadležni trude da preusmere zdravstvene radnike kako bi svaki region imao adekvatnu zdravstvenu negu.

„Ono što je bitno je da su svi oboleli zdravstveni radnici dobrog zdravstvenog stanja, nadamo se brzom povratku na posao, ali za to postoji procedura“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kon je dodao i da lekari na konferenciji za medije danas nisu imali podatke o topografskoj distribuciji obolelih, odnosno o broju obolelih po regionima i gradovima, ali da će se truditi da se i ti podaci „blagovremeno urade“.

Kon: Testiranje među najznačajnijim problemima

„Testiranje postaje najznačajnih problem u ovom trenutku“ rekao je Kon odgovarajući na pitanje zašto pojedini ljudi i po nedelju dana čekaju na rezultate testova.

„Ne može se pravdati zagušenjem, to nije dovoljno, to mora da se prevaziđe. Stižu sa različitih bolnica materijali, postoji meni nedovoljno jasan razlog zašto se javlja zastoj. To mora da se razreši, jer vidite da priliv postaje sve veći“, rekao je on i dodao da se sada testira oko 800 uzoraka dnevno, što je četiri puta više u odnosu na prethodni period, te da će „vremenom stići na to da imamo 8.000 uzoraka“.

Prema rečima epidemiologa, očekuje se da će se sa povećanjem kapaciteta, odnosno većeg broja laboratorija, aparata i zdravstvenih radnika koji su zaduženi za testiranje, rezultati u narednom periodu „stizati pravovremeno“.

Zaključili su i da „nije vreme za 24-časovnu zabranu kretanja“, te da se očekuje da će mere koje su uvedene u proteklim nedeljama „davati rezultate naknadno“.

XS
SM
MD
LG