Dostupni linkovi

Vučić: Zabrana kretanja od subote od 13 časova do ponedeljka do 5 časova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Zabrana kretanja od 13 u subotu do ponedeljka u pet ujutro i maksimalno dvoje ljudi na jednom mestu, nove su mere u borbi protiv pandemije korona virusa, saopštio je 2. aprila Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

On je nakon sastanaka medicinskog i ekonomskog kriznog štaba u Beogradu rekao da će od subote uveče građanima biti dozvoljena šetnja kućnih ljubimaca od 23 sata do 01 posle ponoći, na maksimalnoj udaljenosti od 200 metara od mesta prebivališta.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Vučić je najavio da medicinska pomoć iz Rusije za borbu protiv korona virusa u Srbiju stiže 3. aprila u 11 sati. On je u Beogradu rekao da je o tome 2. aprila telefonom razgovarao sa Vladimirom Putinom, predsednikom Ruske Federacije.

"Sutra stiže 'iljušin' sa medicinskom opremom, respiratorima, lekovima, sa osam lekara i osobljem iz Rusije za dezinfekciju zgrada. Dolazi isti paket kao što je bio za Italiju", naveo je Vučić.

Saopštio je da je u isto vreme razgovarao i sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske, i da ga je zamolio da kompanija Sanofi Srbiji dostavi 50 kilograma sirovine za lek 'hlorokin' kako bi se pravio u beogradskoj farmaciji Galenika.

"Rekao mi je da ćemo odgovor dobiti za 48 sati i da imamo punu podršku Francuske", saopštio je Vučić i dodao da će 9. aprila Srbija imati punu proizvodnju hirurških maski.

Vučić je rekao da se u narednim danima može očekivati povećanje broja smrtnih slučajeva, jer je 81 osoba na respiratorima u kritičnom stanju.

"Ostali se osećaju dobro u bolnicama, U prethodna tri dana veći najveći procenat pozitivnih na korona virus dolazi iz Beograda, Ćuprije, Čačka i Valjeva, dok se Niš se stabilizovao", rekao je Vučić.

Kako je saopštio, tri osobe u poslednja 24 sata preminule su u Srbiji od COVID-19, dok je od 637 testiranih 111 pozitivno na korona virus.

Ukinuta uredba o informisanju

Aleksandar Vučić rekao je da je ukinuta uredba Vlade Srbije o informisanju u pandemiji korona virusa, uvedena 28. marta, kojom je centralizovano informisanje.

On je rekao da ne zna šta se dogodilo sa novinarkom portala Nova koja je u Novom Sadu uhapšena 1. aprila.

"Pitajte tužioce i policiju, ja nikada nemam problem sa novinarima, na svaku vašu neistinu spreman sam da odgovorim istinom, lakše je braniti se od lažnih vesti svojim radom nego na represivan način. Zamolio sam premijerku Anu Brnabić da se ukine ta uredba, da je nepotrebna. Ona je bila protiv ali je to sada ukinuto", naveo je Vučić.

On je najavio da će na praznik Vidovdan, 28. juna, kao predsednik vanredno odlikovati lekare koji su se istakli u pandemiji korona virusa.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je društvena mreža Tviter ugasila 8.500 naloga koji su promovisali vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS), čiji je predsednik, Vučić je rekao da ne zna ništa o tome.

"Nemam pojma, na Tviteru nisam, rekao mi je Krstić (Nebojša) da su njega ukinuli. Ne brinem ja za to, mene podržava običan narod i bez Tvitera, nemam pojma o čemu se radi niti me to zanima", rekao je Vučić.

Epidemiolozi: Bolje uz odgovornost

Darija Kisić Tepavčević, iz beogradskog Zavoda za javno zdravlje Batut, rekla je da se Srbija nalazimo na kraju četvrte nedelje korona virusa, da je potvrđen 1.171 slučaj i 31 osoba je preminula.

"Ako pitate da li je moglo da bude manje preminulih, odgovor je da. Mogli smo da izbegnemo 31 smrtni slučaj da su se svi ponašali ogovorno. Kada bismo sada to počeli, po isteku 14 dana ne bi smo imali nijedan slučaj ove infekcije", navela je Kisić.

Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu, rekao je da bi se za tri nedelje mogao dogoditi pad broja obolelih od korona virusa u Srbiji, ukoliko bi se građani pridržavali preporuka i naredbi u situaciji pandemije.

XS
SM
MD
LG