Dostupni linkovi

Svjetska banka: Blizu dvije milijarde dolara zemljama širom svijeta u borbi protiv pandemije


Dvadeset pet zemalja širom svijeta će od Svjetske banke dobiti približno 2 milijarde dolara iz prvog kruga pomoći u okviru finansiranja za COVID-19 po ubrzanoj proceduri, što uključuje i dvije zemlje iz regije Evrope i centralne Azije, stoji u saopštenju Svjetske banke.

Odbor direktora Svjetske banke odlučio je da Tadžikistanu dodijeli 11.3 miliona dolara, a Kirgistanu 12,15 miliona dolara.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Zemlje Evrope i centralne Azije mogu koristiti finansijska i druga sredstva po ubrzanoj proceduri kao pomoć za ublažavanje i prevazilaženje uticaja pandemije korona virusa (COVID-19), kao dio početnog paketa hitnog globalnog odgovora, kojeg je u četvrtak odobrio Odbor direktora Svjetske banke.

Pored toga, nekoliko zemalja iz regije dobiva podršku Svjetske banke iz drugih oblika finansiranja, uključujući ranu isplatu ili restrukturiranje postojećih zajmova. U Kirgistanu je kroz Projekt jačanja otpornosti izdvojeno 9 miliona dolara za nabavku 20 kompletno opremljenih ambulantnih vozila, mobilne opreme i lične zaštite opreme.

Rumunija povlači 400 miliona EUR (oko 441 milion dolara) iz posebne kreditne linije za katastrofe (CAD-DDO).

Kazahstan restrukturira dio Projekta socijalnog i zdravstvenog osiguranja da bi se 10 miliona dolara iskoristilo za kritičnu medicinsku opremu. Armenija koristi 3 miliona dolara za finansiranje opreme za intenzivnu njegu i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike na prvoj liniji.

"Zemlje u cijeloj regiji Evrope i centralne Azije, kao u drugim dijelovima svijeta, se suočavaju sa vanrednim stanjem u zdravstvu, koje ima značajne socijalne i ekonomske posljedice, kakve ne pamtimo u skorije vrijeme", rekao je Cyril Muller, podpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

"Svjetska banka pruža odgovor svim instrumentima i finansijskim sredstvima koji su joj na raspolaganju, da bi pomogla zemljama u njihovim naporima na ublažavanju uticaja na živote ljudi".

Trenutno više od deset zemalja iz regije Evrope i centralne Azije razmatra sa Svjetskom bankom projekte pomoći na ublažavanju i prevazilaženju uticaja pandemije COVID-19.

"Vrlo blisko sarađujemo sa vladama iz cijele regije na minimiziranju gubitaka života, jačanju zdravstvenih sistema i ublažavanju ekonomskog uticaja", rekla je Anna Bjerde, predstojeća podpredsjednica za regiju Evrope i centralne Azije.

"Ovaj prvi krug finansiranja predstavlja neposredne napore da se danas spase životi, a kroz naredne faze će se raditi na očuvanju radnih mjesta i budućoj egzistenciji".

Grupacija Svjetske banke izdvaja 14 milijardi dolara kao paket po hitnom postupku za jačanje odgovora na COVID-19 u zemljama u razvoju i skraćenje vremena oporavka.

Neposredni odgovor obuhvata finansijska sredstva, savjete o politici i tehničku pomoć za podršku zemljama da se nose sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije.

IFC daje 8 milijardi dolara finansijskih sredstava kao pomoć privatnim kompanijama pogođenim pandemijom za očuvanje radnih mjesta.

IBRD i IDA stavljaju na raspolaganje početnih 6 milijardi dolara za zdravstveni odgovor, stoji u saopštenju Svjetske banke.

XS
SM
MD
LG