Dostupni linkovi

Ministri finansija G20 obećali pomoć siromašnim zemljama 


Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) obećali su danas pomoć siromašnih zemljama koje imaju dugove i dodali da će takođe pomoći tržištima u razvoju kako bi se ograničile negativne posledice od korona virusa na privredu tih zemalja, javlja AFP.

Ministri i guverneri su se danas na videokonferenciji sastali nekoliko dana posle vanrednog sastanka lidera G20 koji su obećali oko 5.000 milijardi dolara (oko 4.550 milijardi evra) pomoći za ekonomiju, nakon prognoza o recesiji zbog pandemije korona virusa.

Na tom samitu održanom 26. marta učestovali su predsednici SAD, Rusije i Francuske, ali je skup, takođe videokonferencija, protekao u kritikama na račun G20. Toj grupi se zamera nedostatak odgovor na pandemiju korona virusa.

Ministri i guverneri su danas, između ostalog, pozdravili plan pomoći od 160 miliona dolara (oko 145 miliona evra) Svetske banke, navodi se u saopštenju saudijskih vlasti koje ove godine predsedavaju G20.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju - G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.XS
SM
MD
LG