Dostupni linkovi

Ambasada UK na Kosovu: Nije vreme za političko manevrisanje


Jedan od prelaza između Srbije i Kosova na dan ukidanja taksi i prelaska na recipročne mere
Jedan od prelaza između Srbije i Kosova na dan ukidanja taksi i prelaska na recipročne mere

Sada nije vreme za političko manevrisanje, već za saradnju na domaćem i regionalnom nivou, saopštila je Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu, pozdravljajući odluku Vlade te zemlje da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

"Ponavljamo dugogodišnju podršku UK-a dijalogu između Srbije i Kosova pod okriljem EU i verujemo da se nesporazumi, uključujući i necarinske barijere, mogu rešiti u ovom okviru. Dijalog bi trebalo da dovede do sveobuhvatnog, konačnog, pravno obavezujućeg dogovora, koji poštuje teritorijalni integritet i normalizuje bilateralne odnose, koji je prihvatljiv za građane obe zemlje i koji će doneti dugoročne koristi i njima i čitavom regionu", navodi se u saopštenju i dodaje da uz podršku međunarodnih partnera, Kosovo i Srbija trebaju preduzeti neophodne korake za nastavak dijaloga.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva pozvala je i na poštovanje Ustava Kosova i poručila da je borba sa pandemijom virusa Covid 19 primarni zadatak sa kojim se trenutno suočavaju vlade u regionu i širom sveta, te da će biti potrebna odlučnost, doslednost i upornost svih kosovskih institucija u toj borbi.

"Mi, Ujedinjeno Kraljevstvo, smo uz ljude Kosova i šireg regiona tokom ove globalne krize", navedeno je u saopštenju.

Vlada Kosova na dužnosti je utorak uveče donela odluku o postepenom uvođenju recipročnih mera Srbiji, mera koja će zameniti taksu od 100 odsto na robu iz Srbije iz 2018. godine. Što se Bosne i Hercegovine tiče, taksa se ukida bez ikakvog uvođenja recipročnih mera.

Vlada Aljbina Kurtija radi u tehničkom mandatu, pošto joj je na zahtev koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK) 25. marta izglasano nepoverenje u Skupštini Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaçi) počeo je konsultacije sa liderima političkih partija na Kosovui tim povodom izjavio da će svi njegovi naredni koraci biti transparentni i u skladu sa Ustavom, zakonima i ranijim praksama.

Kamioni sa robom iz Srbije ulaze na Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

XS
SM
MD
LG