Dostupni linkovi

U Federaciji BiH 34 nova slučaja korona virusa


Prebacivanje pacijenta zaraženog COVID-19, ilustrativna fotografija
Prebacivanje pacijenta zaraženog COVID-19, ilustrativna fotografija

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema posljednjim podacima, ukupno su obavljena 1.652 testiranja, od čega je 216 osoba bilo pozitivno na infekciju korona virusom, naveo je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

On je na redovnoj konferenciji za medije u Sarajevu rekao da je bilo pozitivno 119 žena i 97 muškaraca.

“Danas je testirano 317 osoba, od čega su 34 bile pozitivne”, kazao je Čerkez.

Ne stigmatizovati osobe u samoizolaciji

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije poručio je da se ne stigmatiziraju osobe koje su u samoizolaciji.

“Ova je bolest nova, nepoznata i kojom možemo biti svi zaraženi. Nemojmo stigmatizirati ljude koji su u samoizolaciji. Zbog straha od nepoznatog društvo je počelo da stigmatizira takve osobe”, rekao je Čekez.

Kazao je da to može izazvati brojne probleme, mnogi bi, na primjer, mogli oklijevati da se rano jave sa simptomim ili da se ne pridržavaju mjera.

Rekao je da će se broj zaraženih povećavati, ali da je optimistična vijest da je 80 odsto zaraženih imalo blage simptome.

Isplata plata i penzija na vreme

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je da će isplata penzija i socijalnih naknada koji se primaju iz budžeta biti blagovremena.

U Federaciji Bosne i Hercegovine 270.000 penzionera prima penzije preko banaka, a 130.000 njih je starije do 65 godina, te Drljača naglašava da su penzije prioritet u isplatama iz budžeta, a trezorsko poslovanje garantira stabilnost.

“Kriznom štabu predloženo je da dozvoli kretanje starijima od 65 godina u vrijeme isplate penzija i to je period od 5. do 10. u mjesecu kako bi oni koji penzije primaju preko komercijalnih banaka mogli preuzeti penzije”, objasnio je Drljača.

Ocijenio je da je zabrinutost građana opravdana, ali Drljača uvjerava građane da su Federalna vlada i njeni timovi pravovremeno djelovali na zaštiti zdravlja i održavanju socijalne i ekonomske stabilnosti.

"Tu su razne mjere za olakšice privrednicima i građanima. U pripremi je paket stabilizacijskih mjera, koji će vjerovatno biti i na sjednici Vlade FBiH u petak. Ublažiti udar ove pandemije na našu ekonomiju, ako usporimo ili zaustavimo njeno širenje. Obzirom da je jedan od ključnih prioriteta očuvanje radnih mjesta, kao i osiguranje dodatnih nedostajućih sredstava za socijalno zbrinjavanje onih kojima je prestao radni odnos zatraženo je od federalnog Zavoda za zapošljavanje da izmjeni plan rada i prilagodi ga trenutnoj situaciji", kazao je Drljača.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović istankuo je da oni nastavljaju kontinuirano raditi nadzore na 15 graničnih prijelaza.

"Očigledan je pad broja putnika koji ulaze u BiH. Imamo ukupno 458 putnika koj su u BiH ušli preko FBiH. Od 15. marta izrekli smo 20 hiljada i 615 rješenja o stavljanju putnika pod mjere izolacije, rekao je Ajdinović.

On je objasnio da sa današnjim danom ističu mjere izolacije za 2011 osoba, kojim su izrečene mjere, te dodao da oni ukoliko su se javljali ljekarima, epidemilozima i ako nemaju simptome, ne moraju više biti u izolaciji.

XS
SM
MD
LG