Dostupni linkovi

Novalić: Milijardu KM za pomoć privredi u Federaciji BiH


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, arhivska fotografija
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, arhivska fotografija

Osnivanje dva fonda za pomoć privredi i subvencije za poslodavce koji nisu otpuštali radnike, nove su mere koje su dio plana stabilizacijskih mjera za ublažavanje posljedica na privredu u FBiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas sa predstavnicima političkih stranaka koje učestvuju u radu Predstavničkog doma federalnog parlamenta kako bi im predstavio naredne korake entitetske Vlade.

"Pravo na subvencije će imati poslodavci koji nisu otpuštali radnike. Mjere koje ćemo predložiti obuhvatiće sve, od malih obrta do velikih firmi, koje su zadržale broj zaposlenih. Najavljujem osnivanje dva fonda za pomoć privredi od ukupno milijardu konvertibilih maraka, što je oko 500 miiona eura. Detalje ću saopštiti nakon sjednice Vlade koju najavljujem za petak", rekao je predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Istakao je da će prioritet biti subvencioniranje doprinosa i poreza za zaposlene u realnom sektoru na cijelom području Federacije BiH.

"Parlamentarci su dali brojne prijedloge kako da se mjere upotpune, o njima će se raspravljati na sjednici Vlade Federacije koja je zakazana za petak, kada će biti utvrđen konačan prijedlog pomoći privredi", rekao je Novalić.

Sastanak sa šefovima poslaničkih klubova u Parlamentu Federacije, održan je u sjedištu Vlade u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG