Dostupni linkovi

U Britaniji umrlo ukupno dve i po hiljade ljudi, nestašica testova


Bolničar iznosi pacijenta iz ambulantnih kola u Velikoj Britaniji
Bolničar iznosi pacijenta iz ambulantnih kola u Velikoj Britaniji

Britanska vlada je žestoko kritikovana zbog toga što nije održala svoje obećanje i povećala broj testiranja na korona virus.

U Britaniji je od posledica korona virusa do sada umrlo 2352 osobe, od toga 563 u protekla 24 sata.

Ministartsvo zdravlja objavilo je da je do sada potvrđeno skoro 30 hiljada zaraženih, a da je ukupno testirano više od 150 hiljada ljudi.

Ujedinjeno Kraljevstvo je testiranje ograničilo samo na hospitalizovane pacijente, dok mnogi ljudi sa blažim simptomima nisu sigurni da li su zaraženi novim korona virusom.

Velika Britanija je u početku radila oko pet hiljada testova dnevno, a vlada je obećala da će taj broj do kraja prošle nedelje povećati na deset hiljada.

Međutim, cilj nije ispunjen, a u ponedeljak je urađeno tek nešto više od osam hiljada testova.

Nestašica testova

Prema rečima zvaničnika, problem je što nema dovoljno hemikalija koje su potrebne za izradu testova.

Ministar stanovanja Robert Dženrik rekao je da bi broj testiranja u roku od nekoliko dana trebalo da bude povećan na 15 hiljada dnevno, a da se do sredine aprila planira izrada oko 25 hiljada testova svakog dana.

“U jeku pandemije nije lako nabaviti testove jer je velika potražnja”, rekao je Dženrik.

Svetska zdravstvena organizacija stalno apeluje na države da je potrebno povećati testiranje, jer je jedino tako moguće identifikovati što veći broj slučajeva novog virusa i time sprečiti dalje širenje pandemije.

Nemačka, na primer, sprovodi masovna testiranja i i trenutno ima kapacitete da uradi 500.000 testova nedeljno, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG