Dostupni linkovi

Tedros: Ne možemo pobediti samo braneći se


Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Broj zaraženih novim virusom korona u svetu prešao je 300.000, a širenje zaraze se ubrzava, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Trebalo je 67 dana da se od prvog prijavljenog slučaja dostigne prvih 100.000 slučajeva, 11 dana za drugih 100.000, dok su za treću trećinu bila potrebna samo četiri dana", upozorio je Tedros.

On je, međutim, naglasio da "nismo zatvorenici statistike niti bespomoćni prolaznici", te da je moguće promeniti putanju oboljenja Kovid-19.

Prema rečima Tedrosa, za pobedu je neophodno napasti virus agresivnom i usmerenom taktokom, odnosno testiranjem svakog sumnjivog slučaja, izolacijom, brigom za svako lice kojem je potvrđena zaraza, kao i praćenjem i stavljanjem u karantin svih onih koji su bili u bliskom kontaktu sa inficiranima.

“Bitno je ono što mi možemo da uradimo. Ne možete dobiti fudbalsku utakmicu samo se braneći. Morate i da napadate,” kazao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i predsednik Svetske fudbalske organizacija FIFA Đani Infantino. Naime, ove dve organizacije pokreću kampanju “izbacivanja korona virusa” u kojoj će učestvovati fudbaleri.

Tedros je pozvao građane da ostanu u svojim kućama, kao i da preduzmu drugih mera fizičke distance kao važnog načina da se uspori širenje virusa. Međutim, on ih je opisao kao “defanzivne mere koje nam neće pomoći da pobedimo”.

“Da bismo pobedili potrebno je da napadnemo sa agresivnom i ciljanom taktikom – testiranja svakog sumnjivog slučaja, izolovanja i brige o njemu, te potragom za bliskim kontaktom i potom njegovim stavljanjem u karantin,” dodao je Tedros.

On je izrazio zabrinutost zbog izveštaja o velikom broju zaraženih među zdravstvenim radnicima, što je rezultat nedostatka adekvatne opreme za njihovu zaštitu.

Tedros je pozvao na “političku posvećenost i koordinaciju na globalnom nivou”, dodajući da će ove sedmice zatražiti od lidera članica G20 da zajednički rade na povećanju proizvodnje zaštitne opreme, izbegnju zabrane izvoza i osiguraju jednakost u distribuciji u zavisnosti od potreba.

XS
SM
MD
LG