Dostupni linkovi

Fabrici: Dva aviona sa medicinskom opremom u Srbiji 1. i 2. aprila


Sem Fabrici
Sem Fabrici

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da će u sredu i četvrtak (1. i 2. aprila) u Beograd stići dva aviona sa medicinskom opremom koju je Vlada Srbija nabavila na međunarodnom tržištu.

Fabrici je za Prvu televiziju rekao da je Vlada Srbije nabavila medicinska sredstva a da EU je pomogla da se ona dopremi u Srbiju.

"EU finansira kargo letove. Prva dva leta su stigla, jedan u petak a drugi u nedelju. Imamo još dva leta koja se očekuju danas i sutra i Vlada Srbije je već uputila zahtev za finansiranjem novih 10 letova u aprilu", rekao je Fabrici.

On je istakao da EU 16. marta dobila zvaničan zahtev Srbije za pomoć i da je Unija već 20. marta izdvojili 7,2 miliona evra za finansiranje opreme".

Podsetimo, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović zatražila je od Delegacije EU u Srbiji da se obezbedi dodatna logistička podrška za 10 letova teretnih aviona koji će prevoziti medicinske uredjaje i opremu u Srbiju.

Joksimović je u obraćanju Delegaciji EU u Srbiiji navela da se ta podrška obezbedi iz sredstava Programa civilne zaštite i jačanje otpornosti na katastrofe koji sprovodi UNDP u vrednosti od 7,5 miliona evra, saopšteno je iz Vlade 31. marta.

Prema Fabricijevim rečima, EU je takođe pokrenula inicijativu zajedničke nabavke i pozvala Vladu Srbije, kao i druge zemlje u regionu, da budu deo tog mehanizma.

"Zajednička nabavka nam omogućava da imamo bolju cenu, jer umesto da se svi takmiče međusobno i da privatne kompanije kupuju opremu i preprodaju je, kroz zajedničku nabavku Evropska komisija vodi postupak i imperativ je da se postigne bolja cena i bolji kvalitet. Prva procedura nabavke je zaključena 27. marta. Komisija razmatra ponude i vrlo brzo ćemo objaviti dodeliti prve ugovore", rekao je Fabrici.

On je naveo da je EU zajedno sa Srbijom i uz Srbiju ne samo u ovom teškom trenutku, već i da tradicionalna pomoć Unije daje dobre rezultate.

Upitan da prokomentariše tvrdnje Karla Bilta da je u Srbiji mnogo više pažnje posvećeno kineskoj pomoći, Fabrici je rekao da se treba koncentrisati na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle jučerašnjeg razgovora sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem, koji je zahvalio EU na pomoći od 15 miliona evra za hitnu pomoć, 21 milion evra kao kratkoročnu pomoć i još 50 miliona na duži rok.

Evropska unija je 30. marta saopštila da je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona evra zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv korona virusa.

Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona evra direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona evra određeno je za društveni i ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG