Dostupni linkovi

Bilt za RSE o dijalogu Prištine i Beograda: Koraci EU narednih dana


Karl Bilt
Karl Bilt

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose švedski političar i diplomata Karl Bilt (Carl Bildt) izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako u Briselu postoji zabrinutost zbog nedostatka dijaloga Beograda i Prištine, te da će uskoro biti preduzeti koraci u tom pogledu.

"Mislim da će Evropska unija preduzeti korake u narednih nekoliko dana, da vidimo možemo li da završimo ono što je započeto u prethodnom periodu", izjavio je Bilt, uz ostalo, u intervjuu za RSE.

On je naveo kako je EU opredelila značajna novčana sredstva za pomoć Srbiji kada je u pitanju borba protiv korona virusa, "koja prevazilaze nekoliko simboličnih isporuka koje su stigle iz drugih zemalja", navodeći kao jedan od primera hitnu pomoć za zdravstveni sektor od 15 miliona evra.

Paket pomoći Srbiji je, naveo je Bilt, "deo velikog finansijskog paketa koji je namenjen svim zemljama Zapadnog Balkana".

"Dakle, nema sumnje da je i usred ove krize, gde su, kako s pravom kažete, svi zaokupljeni vlastitim problemima, značajna pažnja posvećena Zapadnom Balkanu", rekao je Bilt.

U intervjuu je švedski diplomata komentarisao i zaokret ka Kini u srpskoj politici, te govorio o objavi na društvenoj mreži Tviter, u kojoj je komentarisao odnos Srbije prema pomoći koja stiže iz EU i iz Kine.

  • Intervju objavljujemo tokom dana na našoj veb stranici

Politički dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, nakon što je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije, počeo je u Briselu uz posredovanje EU 2013. godine. Taj dijalog je prekinut 2018. kada je Kosovo uvelo takse na robu iz Srbije, kao i Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, Vlada Kosova na dužnosti je utorak uveče, 31. marta, donela odluku o postepenom uvođenju recipročnih mera Srbiji, mera koja će zameniti taksu od 100 odsto na robu iz Srbije iz 2018. godine. Što se Bosne i Hercegovine tiče, taksa se ukida bez ikakvog uvođenja recipročnih mera.

XS
SM
MD
LG