Dostupni linkovi

Drugi avion s pomoći koji finansira EU stigao u Beograd iz Indije


Troškove transporta opreme finansirala je Evropska unija kao deo paketa vrednog 93 miliona evra (ilustrativna fotografija)
Troškove transporta opreme finansirala je Evropska unija kao deo paketa vrednog 93 miliona evra (ilustrativna fotografija)

Drugi kargo avion, boing 747, sa 90 tona medicinske zaštitne opreme iz Kerale, u Indiji, koju je Srbija kupila za borbu protiv COVID-19 sleteo je u nedelju na Aerodrom "Nikola Tesla", saopštio je EU Info centar.

Troškove transporta opreme finansirala je Evropska unija kao deo paketa vrednog 93 miliona evra, namenjenog Srbiji za kratkoročnu i srednjoročnu pomoć u borbi protiv korona virusa, dok je sam let organizovao UN Program za razvoj (UNDP).

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici je naveo da se Evropa bori u veoma teškoj situaciji, da se pokreti solidarnosti vide na čitavom kontinentu, kao i da ta solidarnost obuhvata i Srbiju.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović se ovom prilikom posebno zahvalila evropskom komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheljiju što je odgovorio na molbu Srbije za pomoć.

"Naš uspeh u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19 zavisi od naših akcija i postupaka, ali umnogome i od spremnosti naših međunarodnih partnera da nam u tome pomognu. Stoga sam veoma zahvalna EU, Kini, Norveškoj, Švajcarskoj i UN agencijama koje su u ovom teškom trenutku iskazale solidarnost sa Srbijom i stavile na raspolaganje svoje kapacitete kako bi nam pomogli da u zajedničkoj borbi zaustavimo moguće posledice po zdravlje naših građana i našu privredu", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je 93,4 miliona evra koja je EU namenila neće biti namenjena samo nabavci i transportu medicinske opreme, već i oporavku privrede.

XS
SM
MD
LG