Dostupni linkovi

Tači sa KVINTA ambasadorima: Potrebna vlada koja će doneti stabilnost


Predsednik Kosova sa ambasadorima Kvinte
Predsednik Kosova sa ambasadorima Kvinte

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaçi) informisao je u ponedeljak (30. marta) ambasadore KVINT-e (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD) o koracima koje će poduzeti nakon što je 25. marta izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija (Albin).

Kako je saopšteno iz Predsedništva Kosova, Tači je naglasio da Kosovu treba vlada koja će doneti stabilnost, što veće političko jedinstvo, i koja će biti sveobuhvatna sa evroatlantskom orijentacijom. On je dodao da će njegovi koraci biti u skladu sa Ustavom Kosova, zakonima i predsedničkim obavezama.

"Tači je dodao da će tokom ove nedelje imati konsultacije sa svim parlamentarnim partijama, kako bi dobio njihove sugestije i savete o tome kojim putem treba ići, bazirajući se na Ustav i zakone Kosova", navodi se u saopštenju predsedništva Kosova.

Dodaje se i da je preneo ambasadorima da će odlučiti onako kako je najbolje za izlazak iz političke situacije nastale nakon smene Vlade.

Dan ranije, premijer na dužnosti Aljbin Kurti objavio je na Fejsbuku da jer Ustav Kosova jasno definisao da u slučaju izglasavanja nepoverenja Vladi slede izbori, a ne neka nova vlada.

Kurti smatra da njegova vlada na dužnosti treba da nastavi sa radom u vreme pandemije COVID-19, a da se nakon toga trebaju održati novi izbori.

U međuvremenu, njegov koalicioni partner, Demokratski savez Kosova (DSK), koji je i pokrenuo inicijativu za rušenje Vlade zbog nesuglasica sa Kurtijem, sada su već poslali signal da su spremni da uđu u vladu sa pojedinim opozicionim manjim partijama na Kosovu kao što su Inicijativa za Kosovo i Alijansa za budućnost Kosova.

XS
SM
MD
LG