Dostupni linkovi

Dodik: Pomoć za RS stigla iz Srbije i Kine


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon preuzimanja pomoći Srbije BiH 31. marta u Banjaluci

U Banjaluku je kasno sinoć, 31. marta, stigao prvi veliki kontingent pomoći iz Srbije bh. entitetu Republici Srpskoj za borbu protiv pandemije korona virusa. Dopremljeno je deset respiratora, 30 hiljada epidemioloških maski, dvije hiljade zaštitnih odijela, te 50 hiljada rukavica.

Pomoć su dočekali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković i entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Dodik je novinarima najavio da će danas, 1. aprila, početi distribucija pomoći za bolnice u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčko distriktu, Zvorniku i Foči, navodeći da će naredni kontingenti popunjavati medicinskom pomoći i druge bolnice.

"Pomoć će ići prvo tamo gdje je najpotrebnija, ali niko neće ostati bez novih respiratora. Mi namjeravamo da naručimo oko 500 respiratora za Republiku Srpsku, a do sada već imamo plaćenih 170 respiratora i samo je problem njihovog transporta. Ovo je materijalno veoma vrijedna pomoć koju je Vlada Srbije obezbijedila Vladi Republike Srpske. U Srpsku će doći još dva do tri puta ovakva pomoć u kontinuitetu. Ovo je roba koja nije samo iz Srbije, već su je oni obezbjeđivali u Kini“, naveo je Dodik kasno sinoć.

Ministar zdravlja Šeranić zahvalio se Srbiji za pomoć za, kako je rekao, pomoć u realizaciji trećeg segmenta borbe protiv širenja virusa korona, a to je jačanje kapaciteta. On je naveo da se prave planovi reorganizacije bolnica u Republici Srpskoj i preraspoređivanja kapaciteta, jer ima bolnica kojima određeni stručnjaci u narednom periodu neće trebati, pa će oni biti raspoređeni gdje je trenutno najveća potreba.

"Na ovakvu epidemiju se teško pripremiti, iz faze u fazu sagledavamo ono što je potrebno. U ovom momentu od opreme to su zaštitna odijela, maske, rukavice, viziri, naočare za zaštitu zdravstvenih radnika kako bi mogli liječiti pacijente, a da bi pružili adekvatnu pomoć pacijentu prioritetne stvari su respiratori, lijekovi, te i opremanje ostalih kapaciteta kao što su operacione, porođajne sale i drugi smještajni kapaciteti", rekao je Šeranić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Beogradu je 23. marta razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon tog sastanka je najavljena pomoć Srbije Republici Srpskoj.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je u protekla 24 sata 17 osoba iz ovog entiteta pozitvno na korona virus.

Kako je rekao, među oboljelim je osam žena i devet muškaraca, a radi se najviše o porodičnim klasterima i pojedinim kontaktima. Jedan slučaj je povezan sa Centrom za srce u Tuzli.

Sa današnjim danom u Republici Srpskoj su 243 osobe oboljele od korona virusa, dok ih je u BiH za sada 444.

XS
SM
MD
LG