Dostupni linkovi

Banke u BiH ponudit će različite mjere za klijente pogođene krizom


Sarajevo, 23 mart 2020.
Sarajevo, 23 mart 2020.

Banke u Bosni i Hercegovini ponudit će pravnim licima različite mjere određene u skladu sa individualnim potrebama klijenata usljed pojave korona virusa. Sve kompanije koje su direktno pogođene krizom, kao i one gdje je utjecaj krize manji ili će naknadno nastati, će imati mogućnost podnošenja zahtjeva za neku od mjera olakšica, stoji u priopćenju Udruženja banaka BiH objavljenom u utorak.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Kada su u pitanju fizička lica, banke će osigurati privremeni moratorij ili drugu posebnu mjeru na kreditne plasmane svim pojedincima koji su pogođeni nastalom situacijom (klijenti kojima su smanjenja primanja, ugrožena stabilnost primanja, te samim tim i kapacitet otplate kreditnog zaduženja).

I za fizička i za pravna lica, mjere relaksacije će se odobravati po ubrzanoj proceduri i uz minimalnu dokumentaciju i učinit će se sve da maksimalno osiguraju mogućnost realizacije mjera i bez dolaska u banku.

Konkretne upute će biti dostupne na web stranicama banaka od 3. aprila, uključujući sve kanale komunikacije koji će se koristiti (telefon, mail , SMS, viber i sl), kako bi se povećao kapacitet i brzina obrade, stoji u priopćenju.

Također se navodi kako je Udruženje banaka Bosne i Hercegovine je u intenzivnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini, od kojih prikuplja podatke o privrednim granama i/ili pojedincima koji su pogođeni krizom, u namjeri da bankama članicama omogući koordinaciju neophodnih aktivnosti usljed novonastale situacije uzrokovane pandemijom COVID 19.

Inicijalne mjere podrške koje će banke obezbijediti će trajati minimalno tokom perioda trajanja stanja nesreće, a dalje se mogu produžavati, ukoliko se vanredno stanje nastavi.

Podsjećamo, Agencija za bankarstvo Federacije BiH donijela je podzakonske akte koji to omogućavaju, sa ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih pojavom virusnog oboljenja 'COVID-19' i očuvanja finansijske stabilnosti bankarskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je u ponedjeljak iz Agencije.

Navedenim odlukama Agencija je omogućila subjektima bankarskog sistema moratorij, odnosno odgodu u otplati kreditnih obaveza, uvođenje 'grace' perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza u slučaju kredita koji se otplaćuju anuitetno na period od najduže 6 mjeseci, produženje krajnjeg roka za otplatu kredita, i prekoračenja po transakcionim računima na period od najduže 6 mjeseci.

XS
SM
MD
LG