Dostupni linkovi

Banke u FBiH omogućiće odgodu plaćanja kredita


Banke u Federaciji Bosne I Hercegovine (FBiH) najavile su mogućnost odgode plaćanja kredita fizičkim i pravnim licima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH donijela je podzakonske akte koji to omogućavaju , sa ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih pojavom virusnog oboljenja “COVID-19” i očuvanja finansijske stabilnosti bankarskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Agencije.

Navedenim odlukama Agencija je omogućila subjektima bankarskog sistema moratorij, odnosno odgodu u otplati kreditnih obaveza, uvođenje „grace“ perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza u slučaju kredita koji se otplaćuju anuitetno na period od najduže 6 mjeseci, produženje krajnjeg roka za otplatu kredita, i prekoračenja po transakcionim računima na period od najduže 6 mjeseci .

Takođe, odobravanje dodatnog iznosa izloženosti za potrebe prevazilaženja trenutnih poteškoća sa likvidnošću, kao i druge mjere u cilju olakšavanja servisiranja kreditnih obaveza klijenta i uspostave održivog poslovanja klijenta, navodi se u saopđtenju Agencije za bankarstvo Federacije Bosne I Hercegovine.

Pored navedenog, klijenti mogu odabrati prilagođavanja načina i dinamike otplate obaveza, primjerene olakšice i druge oblike podrške fizičkim i pravnim licima koji su korisnici kredita.

Ostavljena je mogućnost da sami subjekti bankarskog sistema primjene mjere samostalno, ukoliko procjene da klijent nije u mogućnosti ostvariti kontakt sa njima.

Agencija će u okviru redovnih aktivnosti pratiti dnevne promjene i potrebe kao i status primjene odluka te u skladu sa procjenom trenutnih potreba donositi i dodatne mjere kojima će se podržati rad subjekata bankarskog sistema i privrede u vanrednim okolnostima", navodi se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG