Dostupni linkovi

Formiran predmet u Tužilaštvu zbog odbrane disertacije u Tuzli


Univerzitetsko-bolnički centar u Tuzli, arhivska fotografija
Univerzitetsko-bolnički centar u Tuzli, arhivska fotografija

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je nakon događaja vezanog za odbranu doktorske disertacije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, koja je održana 27. marta ove godine, formiralo predmet i počelo sa potrebnim provjerama u saradnji sa istražiteljima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću Tuzlanskog kantona.

„Izuzeta je ili prikupljena relevantna materijalna dokumentacija u vezi sa događajem, uzimaju se izjave od određenog broja ljudi, te se poduzimaju i sve druge provjere i istražne radnje kako bi se uvrdile sve okolnosti vezane za ovaj događaj“, izjavio je Arnautović.

Doktorsku disertaciju je 27. marta ove godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, odbranio Bahrudin Hadžiefendić, bivši ministar zdravstva Tuzlanskog kanton, dan nakon usvajanja odluke o odgađanju svih odbrana na Univerzitetu u Tuzli.

Senat Univerziteta u Tuzli je na vanrednoj sjednici održanoj 26. marta donio više zaključaka o načinu odvijanja nastave i radu Univerziteta, među kojim stoji: „Odbrane diplomskih radova, magistarskih radova i doktorskih disertacija odgađaju se do 30. aprila 2020. godine“

Još dva predmeta su otvorena vezano za epidemiju korona virusom.

TV Liberty: Izolacija
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:28:59 0:00

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 25. marta formiralo predmet u okviru kojeg će se izvršiti provjere o organizaciji svečanosti 11. marta u firmi Igman u Konjicu, nakon koje je više osoba zaraženo korona virusom, a jedna je preminula.

Istog dana, Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u vezi sa ženom koja je preminula u Domu zdravlja na Ilidži, a za koju je testiranjem utvrđeno da je bila pozitivna na korona virus, za koju je porodica tvrdila da nije dobila adekvatnu medicinsku zaštitu.

Kako je tada saopštila za RSE glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, biće provjerene sve okolnosti pod kojim je nastupila smrt ove pacijentkinje.

U Bosni i Hercegovini se do 31. marta broj evidentiranih osoba kojima je registrovan korona virus povećao na 366, dok je deset smrtnih slučajeva.

XS
SM
MD
LG