Dostupni linkovi

Dačić za RSE: Srbija zatražila pomoć Rusije


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Srbija je zatražila humanitarnu pomoć Rusije u borbi protiv korona virusa, potvrdio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, 28. marta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vlada Srbije, kako je prethodno u Beogradu objavljeno u više medija, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), u okviru rusko-srpskog Mehanizma saradnje u vanrednim situacijama, obratila se Rusiji za humanitarnu pomoć tokom epidemije korona virusa.

Ivica Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije, kako je 16. marta saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova (MSP), telefonom je razgovarao sa Sergejem Lavrovom, šefom diplomatije Ruske Federacije, kada ga je zamolio za pomoć u nabavci dodatne medicinske opreme koja bi bila neophodna u slučaju porasta broja obolelih od korona virusa.

„Rusija će, kao i uvek, pomoći Srbiji“, obećao je Sergej Lavrov, naveo je MSP, poželevši „bratskom srpskom narodu i njegovom rukovodstvu da što brže pobede ovu opaku bolest“.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, izjavio je 27. marta, kako je prenela agencija TASS, da apel Srbije neće ostati neuslišen ukoliko zatraži pomoć u borbi protiv epidemije COVID-19.

Služba za štampu Ambasade Rusije u Srbiji 26. marta saopštila je za Radio Slobodna Evropa da “za sada ne raspolažu informacijama za medije” u vezi sa eventualnom ruskom pomoći Srbiji u borbi protiv korona virusa.

Dopremanje opreme u Srbiju uz pomoć EU i UNDP
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00


Oprema iz Indije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je 27. marta telefonom sa Subramanjamom Džaišankarom, ministrom inostranih poslova Republike Indije, saopštio je MSP.

Kako se navodi, Dačić je kolegi preneo zahvalnost na saradnji Indije u postupku nabavke medicinske opreme kupljene u Indiji i zamolio za pomoć oko izdavanja odgovarajućih dozvola kako bi što pre bila transportovana u Srbiju.

Ministar Džainšankara preneo je, navodi MSP, da će se lično angažovati da to pitanje bude rešeno u najkraćem mogućem roku.

Stiže avion iz Emirata

Avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa medicinskom pomoći za Srbiju u Beograd stiže u jedan sat posle ponoći 29. marta, rečeno je za RSE u Predsedništvu Srbije.

Tada će, kako navode u Predsedništvu, medijima biti prosleđen i spisak opreme koja je dopremljena tim letom.

U Srbiji je u protekla 24 časa testirana 371 osoba od čega je 131 pozitivan na korona virus, čime se broj obolelih od tog virusa na dan 28. marta popeo na 659. Deset osoba je preminulo.

XS
SM
MD
LG