Dostupni linkovi

Cvijanović: Vanredno stanje uvedeno jer su sve mogućnosti iscrpljene


Sada je neophodno da uđemo u zakonodavnu sferu i da na odgovoran način mijenjamo zakone: Željka Cvijanović
Sada je neophodno da uđemo u zakonodavnu sferu i da na odgovoran način mijenjamo zakone: Željka Cvijanović

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović istakla je u obraćanju medijima nakon sjednice Narodne skupštine 28. marta da je vanredno stanje u ovom entitetu proglašeno zbog situacije izazvane virusom korona.

„To znači da predsjednik RS preuzima određene nadležnosti i da sada može da donosi uredbe sa zakonskom snagom, a što je bilo u nadležnosti Narodne Skupštine“, rekla je Cvijanović.

Entitetska predsjednica je objasnila da će djelovati u saradnji s Vladom i u dogovoru s predsjednikom Narodne Skupštine te sa predstavnicima parlamentarnih partija. Najavila je da će se, tokom vanrednog stanja konsultovati i s grupom pravnika, kako bi se mogli pripremati zakonski akti.

„Sve naše mogućnosti smo iscrpili, sada je neophodno da uđemo u zakonodavnu sferu i da na odgovoran način mijenjamo zakone, odnosno da intervenišemo u sferama posebno pogođenim epidemijom korona virusa. Moramo omogućiti prohodnosnot određenih zakonskih rješenja kojima ćemo bolje intervenisati u oblasti zdravstva, zdravlja i života građana. Ovo ne znači da ukidamo Narodnu skupštinu“, poručila je predsjednica RS Željka Cvijanović, nakon što su psolanici podržali odluku o uvođenju vanrednog stanja na području RS.

Opozicija nije glasala

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Zoran Vidić za Radio Slobodna Evropa izjavio je da opozicija u Narodnoj Skupštini, koju uz SDS čine i poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) nije glasala za uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj, odnosno da su bili uzdržani.

„Nismo bili protiv mjera koje mogu da zaštite građane. Glavni razlog zašto nismo podržali uvođenje vanrednog stanje je to što nismo dobili konkretne odgovore koje će se mjere preduzeti u narednom periodu. Na pitanja šta će se prvo preduzeti, izostali su odgovori. Međutim, svi smo bili jedinstveni u ocjeni da smo u velikom problemu. Mislim da je ovim potezom Narodna skupština razvlastila sebe jer je faktički sada sve predala u ruke Predsjednika Republike Srpske i Vlade. Oni za donošenje bilo kakvih odluka sada ne moraju da pitaju Narodnu skupštinu. Smatram da ako medicinski radnici i svi drugi koji i izlažu svoje živote sada rade onda su mogli da rade i narodni poslanici“, kazao je Vidić.

Narodna skupština Republike Srpske na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci 28. marta, usvojila je Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa.

XS
SM
MD
LG