Dostupni linkovi

U BiH 226 ljudi pozitivno na korona virus


Prazne ulice Konjica u vrijeme pandemije, mart 2020.
Prazne ulice Konjica u vrijeme pandemije, mart 2020.

U Republici Srpskoj potvrđena su 34 nova slučaja zaraze korona virusom, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja tog bh. entiteta.

U prethodna 24 sata u Republici Srpskoj (RS) testirano je ukupno 176 osoba, a 34 su bile pozitivne na korona virus.

Na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske smješteno je 27 pacijenata i oni su sa teškom kliničkom slikom, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić.

* BLOG RSE o pandemiji u svetu i regiji

Šeranić navodi da su dva pacijenta priključena na raspiratore, te da je šestero smješteno na odjelu pulmologije. Potvrdio je i da su tri ljekara pozitivna na korona virus, te rekao da se po ustaljenoj proceduri evidentiraju svi oni koji su bili u kontaktu sa njima.

„Od broja testiranih 19 posto je pozitivnih, što nije mnogo“, rekao je Šeranić.

Radi se o do sada poznatim klasterima, odnosno kontaktima.

Sve osobe koje su u protekla 24 sata ušle u Bosni i Hercegovinu na graničnom prijelazu Gradiška tesirane su i njihovi nalazi su negativni. Šeranić je rekao i da su postavljeni šatori za trijažu na prelazima u Šamcu i Bosanskom Brodu.

Radi suzbijanja širenja zaraze virusom COVID – 19 sve osobe koje su pozitivne biće izolovane u Studentski dom u Banjoj Luci, te Đački dom u Bijeljini.

„Osobe, kojima je danas 13 dan izolacije, neće biti premještani iz kućnih izolacija, već ponovo testirani“, pojasnio je Šeranić.

Također, dodao je kako na području Banje Luke postoji 11 slučajeva koji su izuzeci, a radi se o porodicama sa četvero i više djece, samohranim roditeljima sa djecom, te osobama koje njeguju starija lica.

„Oni će ostati u kućnoj izolaciji, jer im ne možemo osigurati adekvatne uslove u postojećim karantinima“, rekao je Šeranić.

U RS je trenutno kod 155 osoba potvrđen koronavirus, a pod zdravstvenim nadzorom je 16.550 osoba.

TV Liberty: Pandemija
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

U FBiH 74 slučaja

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) su 74 potvrđena slučaja na Covid 19, objavio je u petak Federalni Zavod za javno zdravstvo.

Kako se navodi, utvrđeni su uvezeni slučajevi iz Italije, Njemačke, Švicarske i Srbije. Lokalna transmisija postoji na području četiri kantona: Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona.

Dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu (do sada 28 potvrđenih slučajeva, evidentirana 3. generacija kontakata) i slučaj u Mostaru (sedam potvrđenih slučajeva).

U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su tri klastera, dva klastera u Zapadnohercegovačkom kantonu i jedan u Kantonu Sarajevo.

Ukupno su evidentirana tri smrtna slučaja, navodi se u Izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Za sada u BiH je ukupno zaraženo 226 osoba.

XS
SM
MD
LG