Dostupni linkovi

Vulin i medicinski tim iz Kine odali poštu stradalima u NATO intervenciji


Aleksandar Vulin, Čen Bo i medicinski tim iz Kine ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade u Beogradu, 27. mart 2020.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo položili su vence kod spomen-ploče poginulim kineskim novinarima ispred nekadašnje zgrade ambasade te zemlje u Beogradu, koja je pogođena 1999. godine tokom NATO intervencije na tadašnju SR Jugoslaviju.

„U najtežim trenucima za našu zemlju tokom NATO agresije, kineski narod bio je uz nas. Građani Srbije znaju da u kineskom narodu imaju velikog prijatelja i da se čelična prijateljstva stvaraju u teškim vremenima“, rekao je Vulin, a prenosi Ministarstvo odbrane.

Ambasadorka Kine Čen Bo ocenila je da istorija odnosa dve zemlje pokazuje da su Srbija i Kina „čelični prijatelji“.

"U trenucima kada se suočavamo sa velikim izazovima moramo da budemo zajedno i pružimo pomoć jedni drugima", navela je ambasadorka, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Vulin i medicinski tim iz Kine odali poštu stradalima u NATO intervenciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Vence kod spomen-ploče poginulim kineskim novinarima položili su i članovi mediciskog tima iz te zemlje koji su došli u Srbiju kako bi pomogli u suzbijanju epidemije korona virusa.

Prvi avion koji je dovezao stručnjake i medicinsku pomoć iz Kine sleteo je u Beograd 21. marta. Stigli su medicinski aparati, dezinfekciona sredstva, maske i druga zaštitna oprema, ali i šestoro medicinskih stručnjaka koji su se borili protiv korona virusa u Vuhanu, kineskom gradu u kome je korona virus prvi put zabeležen.

Avion sa lekarima i pomoći iz Kine sleteo u Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Dan kasnije u Beograd je sleteo i drugi avion nacionalnog avio prevoznika Er Srbija, koji je iz Šangaja doneo kinesku medicinsku pomoć.

Ambasada Kine u Beogradu bombardovana je 7. maja 1999. i tada su poginula tri kineska novinara, dok je 21 osoba povređena, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

XS
SM
MD
LG