Dostupni linkovi

SAD nudi 15 miliona dolara za informaciju o Maduru


Nicolas Maduro
Nicolas Maduro

Američki State Department ponudio je novčanu nagradu u iznosu do 15 miliona dolara za informaciju koja će dovesti do hapšenja ili osuđivanja predsjednika Venecuele Nicolasa Madura (Nikolas).

Washington je ponudio nagradu i za još neke državljane Venecuele.

"State Department nudi nagradu do 15 miliona dolara za informaciju povezanu sa Nicolasom Madurom", ističe se u saopštenju.

Saopštenje State Departmenta uslijedilo je nakon što je Ministarstvo pravde SAD-a objavilo da podiže optužnicu protiv Madura i još nekoliko zvaničnika zbog narko-terorizma.

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Chaveza (Ugo Šavez). On je u januaru 2019. godine položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne skupštine Juan Guaido (Huan Gvaido) se 23. januara 2019. sam proglasio za prelaznog predsjednika Venecuele.

Prvo su ga priznale Sjedinjene Države, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije. Madura, pak, podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država.

Nekada bogata nacija, Venecuela se suočava sa ozbiljnom političkom i ekonomskom krizom zbog koje je oko četiri miliona njenih građana zatražilo azil.

XS
SM
MD
LG