Dostupni linkovi

Maduro: Guaido još nije priveden, ali će biti


Nicolas Maduro (lijevo) i Juan Guaido
Nicolas Maduro (lijevo) i Juan Guaido

Lider venecuelanske opozicije Juan Guaido (Huan Gvaido) nije priveden jer sud to nije naredio, ali će se to desiti, izjavio je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro (Nikolas).

On se 14. februara obratio predstavnicima međunarodnih medija, tri dana nakon što se Guaido vratio u zemlju poslije posjete SAD-u i Evropi, uprkos činjenici da je sud zabranio lideru opozicije da napušta Venecuelu.

Maduro je istakao da će doći dan kada će pravosudni organi u Venecueli zatvoriti Guaidoa "za sva krivična djela koja je počinio", javio je AP.

"Taj dan još nije došao, ali će doći", naglasio je Maduro.

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Chaveza (Ugo Šavez). On je u januaru 2019. godine položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne skupštine, Juan Guaido se 23. januara sam proglasio za prelaznog predsjednika Venecuele.

Prvo su ga priznale Sjedinjene Države, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije. Madura, pak, podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država.

Nekada bogata nacija, Venecuela se suočava sa ozbiljnom političkom i ekonomskom krizom zbog koje je oko četiri miliona njenih građana zatražilo azil.

Pročitajte i pogledajte:

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG