Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije 'Rosnjeftu' zbog pomaganja Venecueli


Znak kompanije "Rosnjeft"

SAD su danas pooštrile finansijske sankcije protiv Venecuele i stavile na crnu listu podružnicu ruske firme "Rosnjeft", za koju je predsjednik Donald Tramp rekao da je od vitalnog značaja za administraciju predsjednika Nikolasa Madura.

Sankcije je objavilo američko Ministarstvo finansija, a njima se vrši dodatni pritisak na Rusiju, koju SAD smatraju glavnim saveznikom Madurove vlade.

Trampova administracija optužila je podružnicu "Rosnjeft trejding SA" za održavanje u životu naftnog sektora Venecuele i aktivno zaobilaženje američkih sankcija.

SAD su izdale generalnu dozvolu koja daje kompanijama 90 dana da obustave svoje transakcije sa "Rosnjeftovom" firmom, objavljeno je na veb sajtu Ministarstva finansija.

Mjerom je u Americi zamrznuta imovina firme čije je sjedište u Ženevi, kao i imovina njenog predsjednika Didijea Kasimira.

Odluku o kažnjavanju "Rosnjeft trejdinga" objavio je Tramp, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, a državni sekretar Majkl Pompeo je o ovom pitanju razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u subotu, 15. februara, na marginama Bezbjednosne konferencije u Minhenu.

"Ovo je reakcija na rastuću centralnu ulogu 'Rosnjefta' u poslovima Venecuele, naročito tokom prošle godine", rekao je novinarima ovaj zvaničnik.
"Rosnjeft" je odbio da komentariše.

SAD su ponovile poziv kompanijama širom svijeta da prekinu poslovanje sa Madurovom administracijom i dodale da je današnji korak dio šire kampanje.

SAD su prošle godine priznale opozicionog lidera u Veneculi Huana Gvaidoa za predsjednika, ali je Maduro, godinu dana kasnije, na čelu države i ima podršku vojske, Rusije, Kine i Kube.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG