Dostupni linkovi

Operativni tim BiH i R Hrvatske rješava pitanje bržeg prometa roba preko granice


Ilustracija
Ilustracija

Vanjskotrgovinska Komora BiH (VTK BiH) saopštila je da u cilju smanjenja gužvi na granicama Bosne i Hercegovine i ubrzanja prometa kamiona i roba, u toku uspostavljanje operativnog tima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, na graničnim prelazima Gradiška, Šamac i Bijača, kako bi se postojeći kolaps razriješio.

Kako navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH taj tim bi trebalo da pokrene aktivnosti u cilju pronalaženja načina za brži prometa roba, jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prelazima koji su otvoreni za međunarodni transport. Poseban problem su kilometarske kolone kamiona u Gradišci koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i ometaju život lokalnog stanovništva.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH naglašavaju da je i Evropska unija pripremila akt, koji je dostupan svim prevoznicima o uspostavljanju zelenih koridora za tranzit, a koji su ucrtani i na karti.

Kako ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH, aktuelne anomalije kojim su pogođeni prevoznici, a koje su nastale kao rezultat donošenja mjera pojedinačno od države do države, implementacijom tog akta Evropske unije biće otklonjene.

"Sami prevoznici trebaju takođe poduzeti niz mjera, te ispuniti i određene obaveze. Navedeno podrazumijeva posjedovanje potvrde prevoznika o angažovanju, kao i adekvatan dokument koji potvrđuje da se kreće zbog realizacije radnih aktivnosti, a kako bi se omogućilo kretanje teretnog vozila ili vozača koji se vraća kući ili ide na posao u vrijeme policijskog sata", navodi se u saopštenju Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović izvijestio je u četvratak ujutro na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite kako je gužva na jednom graničnom prijelazu iz BiH u Hrvatsku rezultat nesporazuma.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG