Dostupni linkovi

HNS traži izmjenu odluke o imenovanju novog Kriznog štaba u FBiH


Dezinfekcija sarajevskih ulica, mart 2020.
Dezinfekcija sarajevskih ulica, mart 2020.

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS BiH) traži hitnu izmjenu Odluke Vlade Federacije BiH (F BiH) kojom je imenovala novi saziv Kriznog štaba Federalne civilne uprave. U saopštenju za javnost HNS-a navedeno je kako je ‘ smjena Kriznog štaba FBiH je politički obračun po cijenu života građana’.

U saopštenju HNS BiH se navodi da su jednostranom odlukom, bez znanja svih nadležnih institucija, te bez najave i konsultacija s Ministarstvom pravde, Ministarstvom finansija i Uredom za zakonodavstvo, bošnjački politički predstavnici samovoljno donijeli odluku usred krize koja je u potpunosti zaokupila naše društvo po cijenu zaštite života građana Bosne i Hercegovine.

“Dokazana nekompetencija nadležnih zvaničnika koji su proglasili raspuštanje saziva Kriznog štaba, a kojoj posljednjih dana svjedoči cijela regija, kao i moralna i društvena neodgovornost te osobno nepridržavanje uputama upućenim građanima BiH još su jedan dodatak političkom ponašanju koje, u trenutku kada su stabilnost i saradnja imperativ, ozbiljno narušava uspješno vladanje trenutnom epidemiološkom situacijom”, navodi HNS.

Hrvatski narodni sabor upozorava kako nije vrijeme za političke obračune koje uporno bošnjački politički zvaničnici iniciraju prema Hrvatima.

“Apelujemo na razum i zaštitu svih građama, te ističemo kako je naša primarna odgovornost osiguravanje zdravstvenog sistema na prostoru cijele Federacije BiH”, poručili su iz HNS BiH.

Hrvatski narodni sabor upozorava bošnjačke zvaničnike kako nije vrijeme za jednostrane poteze, niti donošenje samovoljnih odluka koje će za posljedicu imati direktno ugrožavanje života svih naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme trajanja ove krize.

Prenošenje nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, kao u ovom slučaju, smatramo nedopustivim ponašanjem. Poštivajući Ustav, sustav i zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, Hrvatski narodni sabor apeluje i poziva nadležne na svjesno i odgovorno donošenje odluka u ovim teškim trenucima za sve stanovnike Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je u srijedu večer imenovala nove članove Federalnog štaba civilne zaštite. Kako je pojasnio novinarima u Sarajevu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, novi sastav Federalni štab civilne zaštite imenovan jer nisu bili zadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba. BIH

Novi Krizni štab FBiH broji samo sedam osoba.

XS
SM
MD
LG