Dostupni linkovi

U Srbiji do sada 384 slučaja obolelih od korona virusa


Beograd, 16. mart 2020.
Beograd, 16. mart 2020.

U Srbiji su do sada potvrđena 384 slučaja obolelih od korona virusa. Epidemiolog Predrag Kon saopštio je da je u protekla 24 časa urađeno 245 analiza, od kojih je 81 slučaj pozitivan.

Kon je izneo podatak da su hospitalizovana 203 pacijenta, od kojih su 24 na respiratorima.


„U Kliničkom centru (KC) Vojvodine je 14 pacijenata, 18 u KC Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, 131 u KBC „Dragiša Mišović“, 10 na Klinici za pulmologiji KC Srbije i dvoje u Opštoj bolnici Valjevo“, rekao je Kon.

Od 24 pacijenta koji su na respiratorima, po četvoro se nalaze u KC Novi Sad, Niš i Kragujevac, devet pacijenata je na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, dva u KBC „Dragiša Mišović“ i jedan pacijent na Klinici za pulmologiju KC Srbije.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević naglasila je da će od danas, 25. marta biti dostupan broj obolelih po mestima.

„Skoro polovina pacijenata je registrovana u Beogradu, a u 21 gradu je potvrđen bar jedan pozitivan slučaj na korona virus“, rekla je Kisić Tepavčević, i dodala da je posle Beograda najviše potvrđenih Nišu - 40 slučajeva, te 38 u Valjevu.

„U Novom Sadu imamo 21 slučaj, u Čačku 13, u Kragujevcu 12, u Kruševcu i Ćurpiji po 10“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da su u ostalim gradovima jednocifreni brojevi obolelih.

Napomenula je da je danas zabeležen najveći porast broja testiranih osoba, te je zbog toga i veći broj pozitivnih na korona virus.

„Ukupan broj onih sa najtežim kliničkim formama bolesti nije značajno porastao, juče je bio 21, danas je taj broj 24“, rekla je Kisić Tepavčević.

Vojska Srbije priprema odmaralište na Fruškoj Gori za karantin
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Još nije počelo masovno testiranje

Prema rečima epidemiologa, primena nove strategije masovnog testiranja još nije počela, te da će kad nova strategija počne svi pozitivni slučajevi sa lakšom kliničkom slikom biti zbrinuti u hali Beogradskog sajma, ali da se za to moraju obezbediti uslovi.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da osposobljavanjem prostorija Beogradskog sajma za hospitalizovanje pacijenata zaraženih korona virusom, prestaje kućna izolacija, ali da ne prestaje kućna samoizolacija.

Kon je naveo da se kućna izolacije sprovodi kod onih koji su pozitivni na korona virus, dok je samoizolacija "zaštitna" i odnosi se na nekoga ko je imao kontakt sa nekim ko je zaražen.

Kon je ocenio da prostor na Beogradskom sajmu "na prvi pogled deluje kao da želi da odbije nekoga od izolacije", ali da je prostor upristojen i da se još na tome radi.

„To za mene znači da se pregrade, da se naprave manji prostori, da svaki krevet ima natkasnu. Vojska sređuje točeća mesta, toalete, higijenski minimum mora da se obezbedi. Moraće da budu ljudi potpuno obučeni koji će to spremati, to je ozbiljan posao. Vojska je zadužena za to i ona će da obezbedi te uslove“, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Rekao je i da u ovom trenutku nema popuštanja mera koje su uvedene u borbi protiv epidemije.

„To se mora naglasiti, Mi ulazimo u četvrtu nedelju, ona je po prirodi stvari još ozbiljnija. Još uvek vidimo tačno ko je od koga zatražen, još uvek to kontrolišemo. Biće više testiranja, ali će to biti proširena indikacija testiranja, a ne masovno testiranje. Besmisleno je svaku kijavicu testirati. Testiraće se oni koji su u bili u kontaktu sa zaraženom osobom,a imaju simptome, oni koji dolaze iz inostranstva pa prikrivaju simptome, atakvih je sve manje jer su granice zatvorene“, rekao je Kon.

Prema rečima Kona, za sada nema zatvaranja gradova, ali će se zatvarati ukoliko s negde pojavi žarište.

Dodao je da osoba koja ode u izolaciju štiti svoju porodicu, jer dok je osoba, pozitivna na korona virus, u svom stanu "mora da ima posebne uslove", koji, kako je ocenio, "nisu za sada bili dovoljni".

"Mora da ima zasebnu sobu i da se potpuno izoluje od ostatka porodice. Naša iskustva pokazuju da to ne ide baš tako, jer se virus širio iako se osoba izolovala u drugoj sobi", naveo je Kon.

Kon je to rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko bi na taj virus bila pozitivna osoba koja je samohrani roditelj ili ukoliko bi oba roditelja bila pozitivna - da li bi bili hospitalizovani i šta bi se dogodilo sa decom.

On je rekao da se "ne sme dogoditi" da dete ostane samo kao ni da se hospitalizuju roditelji čija deca nemaju gde.

Odgovarajući na pitanje o broju zdravstvenih radnika koji su pozitivni na korona virus, Darija Kisić Tepavčević je rekla da oboljevanje zdravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano, ali da ne može da kaže tačan broj medicinskog osoblja koje je obolelo.

Međutim, napomenula je da se većina njih zarazila van zdravstvenog sistema, kao i da nije došlo do širenja epidemije u bolničkim objektima.

Vojska Srbije sprema tri hiljade kreveta na Beogradskom sajmu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

XS
SM
MD
LG