Dostupni linkovi

Miličević: Bit će objavljena imena osoba koje krše samoizolaciju u FBiH


Sarajevo
Sarajevo

Javno će se objavljivati imena sa adresom prebivališta svih osoba koje krše samoizolaciju, jedna je od novih mjera Federalnog štaba civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz ovog štaba preporučuju kantonalnim i gradskim kriznim stožerima da iznađu mjesta gdje će smjestiti sve osobe koje krše mjere izolacije.


Štab je također preporučio kantonalnim inspekcijama i MUP-ovima da u okviru provjera kršenja mjera izolacije pored prekršajnih naloga počnu primjenjivati stavke kaznenog djela protiv zdravlja i širenja zaraze i sprečavanje službene osobe u vršenju dužnosti.

Jelka Miličević, komandantica Federalnog štaba civilne zaštite kazala je kako su u Federaciji BiH (FBiH) smrtno stradale tri osobe od korona virusa, ukupno je zaraženo 52 pacijenta od 464 testiranih.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove kazao je da su federalni sanitarni zdravstveni inspektori raspoređeni na 15 graničnih prijelaza i na aerodromu u Sarajevu koji prestaje sa prometom za putnike 30. marta.

On je kazao da veliki broj pošiljki i kamiona koji ulaze u BiH svjedoče da životnih namirnica ima dovoljno, da dolaze i da police neće biti prazne.

Ajdinović je rekao da su do sada evidentirane 33 osobe koje nisu poštovale mjere izolacije i da bi njihovi podaci mogli biti javno objavljeni.

Izdato je 14.821 mjera za putnike koji su ušli u BiH, a po pitanju praćenja poštivanja tih mjera postoji sve bolja komunikacija sa svim upravama policije u FBiH i Ministarstvima unutrašnjih poslova, naglasio je Ajdinović.

Prema posljednjim podacima u BiH je ukupno zaraženo 168 osoba od korona virusa.

XS
SM
MD
LG