Dostupni linkovi

Od 30. marta u BiH se obustavlja zračni promet


Međunarodni aerodrom Sarajevo, mart 2020.
Međunarodni aerodrom Sarajevo, mart 2020.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza u vazdušnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Ova odluka stupa na snagu 30. marta.

Na vanrednoj sjednici donesena je i Odluka o zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv koronavirusa. Izuzetak je napravljen samo u slučaju određenih kategorija, kao što su diplomate, pripadnici EUFOR-a, NATO-a.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. Odluka je donesena nakon glasanja, prilikom kojeg je sedam ministara bilo za, a protiv tri, sve troje iz Repubike Srpske, na čelu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Usvojen je i Prijedlog odluke o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za razdoblje april-juni 2020. godine .

Usvojena je i odluka o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

Usvojen je i Prijedlog oizmjena i dopuna Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Takođe, usvojen je i Prijedlog odluke o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz roba u cestovnom prometu u tranzitu kroz BiH.

Usvojen je i Prijedlog odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja neizravnih poreza i povrata već plaćenih neizravnih poreza na opremu i sredstva donirana od strane domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane korona virusom (COVID – 19)

XS
SM
MD
LG