Dostupni linkovi

Granična policija počela primjenjivati odluku o zabrani ulaska stranaca u BiH


Granična policija BiH, fotoarhiv
Granična policija BiH, fotoarhiv

Granična policija Bosne i Hercegovine (GP BiH) počela je primjenjivati odluku, koju je Vijeća ministara BiH donijelo u utorak (24. mart) o zabrani ulaska stranim državljanima u Bosnu i Hercegovinu. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

To je još jedna mjera koju Bosna i Hercegovina provodi u borbe protiv korona virusa.

"Odluka je stupila na snagu danom donošenja i samim tim su se stekli uvjeti za njenu primjenu", rekao je on.

Kako je u izjavi za RSE rekao Hofman zabrana se ne odnosi na zdravstvene radnike koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, osobe kojima je potrebno liječenje, na prekogranične radnici, službe i timovi civilne zaštite.

Među onima koji mogu ulaziti u BiH dok je na snazi odluka Vijeća ministara BiH su i pripadnici snaga NATO i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osobe sa boravkom u BiH, osobe koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja, osobe koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara. Izuzeti su i državljani Hrvatske prilikom tranzita kroz Neumski koridor.

Vijeće ministra BiH je na istoj sjednici održanoj u utorak 24. marta usvojila odluku o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine. Također je usvojen i Prijedlog odluke o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz roba u cestovnom prometu u tranzitu kroz BiH.

XS
SM
MD
LG