Dostupni linkovi

Šeranić najavio ofanzivniju reakciju na korona virus


Alen Šeranić
Alen Šeranić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je u utorak (24. mart), kako je naveo, ofanzivniju reakciju na korona virus, što podrazumijeva i potrebu masovnijeg testiranja.

Pojasnio je da će biti vršena jasna trijaža negativnih od pozitivnih osoba, onih s lakšom kliničkom slikom od srednje teških i teško oboljelih.

Masovnija testiranja će, kako je naveo, biti rađena s ciljem da se utvrdi status negativnih i svih onih koji su bili u kontaktu s onima koji su pozitivni na taj virus.

"Pripremamo se na taj scenario s obzirom da smo nabavili određenu količinu testova putem Instituta za javno zdravstvo i Univerzitetsko kliničkog centra (UKC). U ovoj sedmici očekujemo 1.500 do 2.000 testova te još krajem sedmice i donaciju UNDP-a, zajedno s 25.000 koje planiramo nabaviti u narednoj sedmici", rekao je entitetski ministar zdravlja.

Očekuje da će biti rađeno više od 200 testova dnevno.

Najavio je da će biti testirani svi oni, koji su kroz epidemiološku anamnezu označeni kao kontakti osoba koje su bile pozitivne.

Istovremeno, već od srijede (25. mart) bit će osiguran karantinski smještaj za sve pozitivne osobe, a u Banjoj Luci su za to predviđena dva paviljona Studentskog centra, koja su ranije ispražnjena i daju sve mogućnosti da se potpuno isprati dalje stanje zaraženih, čiji članovi porodica će biti razdvojeni i također testirani.

Šeranić uvjerava i da je izvjesna nabavka još 20 respiratora te da ih trenutno u RS-u ima 12, u UKC-u 11 i jedan u Bijeljini.

Iskustvo talijanskog karantina: Započelo se dosta sporo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

XS
SM
MD
LG