Dostupni linkovi

Skupština Kosova će glasati o nepoverenju Kurtiju


Zgrada Skupštine Kosova
Zgrada Skupštine Kosova

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je u utorak (24. marta) da se sednica za glasanje nepoverenja Vlade Kosova na zahtev vladajućeg Demokratskog saveza Kosova održi u sredu (25. marta), saopštio je medijima šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi (Rexhep Selimi).

Prethodno je Skupština od Nacionalnog instituta za javno zdravlje zatražila profesionalno mišljenje da li trenutno, zbog korona virusa, postoje uslovi za održavanje sednice.

Mesec i po od formiranja zajedničke vlade, Demokratski savez Kosova preispituje svoju odluku o pružanju podrške lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju za formiranje vlade.

Do toga je došlo zbog različitog mišljenja o uvođenju vanrednog stanje zbog korona virusa, što DSK podržava a Kurti odbacuje, navodeći da je situacija pod kontrolom.

DSK takođe smatra da su zbog Kurtija i njegove nespremnosti da potpuno ukine taksu od 100 odsto, narušeni odnosi Kosova i SAD.

Vlada Kosova je u petak (20. mart), naime, donela odluku o delimičnom ukidanju takse od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Do 1. aprila predviđeno je potpuno ukidanje odluke na osnovu koje je uvedena taksa od 100 odsto u novembru 2018. a kako bi se uspostavile recipročne mere u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima.

Ambasadori Nemačke i Francuske uputili su u utorak (25. marta) zajednički demarš Demokratskoj partiji Kosova, manjoj stranci vladajuće koalicije na Kosovu, kojim je pozivaju da odustane od izglasavanja nepoverenja Vladi.

“Pozivamo DSK da preispita odluku o izglasavanju nepoverenja i gradi poverenje i stabilnu vlast u cilju suočavanja sa budućim izazovima”, stoji u pozivu koji je nemački ambasador na Kosovu Kristijan Held (Christian Heldt) objavio na tviteru.

XS
SM
MD
LG