Dostupni linkovi

Radončić: Šatori već na granici, uvodimo rigoroznije mere i kontrole


Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić
Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je da su u poslednja 24 časa gotovo sva šatorska naselja postavljena na graničnim prelazima u BiH i da će u njih biti smešteni državljani BiH koji dolaze iz inostranstva.

On je kazao i da će Koordinaciono telo predložiti Savetu ministara BiH da se ukinu PDV i poreske carinske dažbine na medicinsku opremu i materijale dok traje situacija s korona virusom.

"Danas sam razgovarao i sa kineskim ambasadorom, očekuje se da će pomoć iz te zemlje biti u narednih 15 dana", kazao je Radončić.

Radončić je rekao da je uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) obezbeđeno da entitetske vlade mogu kupiti 50.000 testova za virus korona.

Stroža kontrola onih u izolaciji

Prema njegovim rečima, razgovarao je i sa predstavnicima policijskih agencija BiH i konstatovano je da je najveći izazov i posao provoditi kontrolu nad poštovanjem izolacije.

"Sada je najbitnije da građani budu pod izolacijom i da ne šetaju. To nećemo tolerisati, jer tako mogu ubiti druge ljude. Moja preporuka je bila da se pišu krivične prijave", kazao je Radončić.

On je naveo da je u Sarajevu kontrolisano 511 osoba, koje su pod zabranom kretanja, i da njih 39 nije zatečeno kod kuće.

"Moraćemo sa kantonalnim i opštinskim tužilaštvima razgovarati da se oni procesuiraju. U Distriktu Brčko krizni štab je doneo mere i trenutno su 872 osobe pod kontrolom, a od toga njih 142 ne poštuju odluke. Naša policija treba strogo raditi na zaštiti zdravlja i očekujemo da će od danas biti što više prijava", istakao je ministar bezbednosti BiH.

Naglasio je da će dva direktora i jedan ministar dobiti prekršajne prijave, jer su proširili dezinformacije o virusu korona.

XS
SM
MD
LG