Dostupni linkovi

Do 30 pripadnika Vojske Crne Gore dio NATO snaga za brzo reagovanje


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Savjet za bezbjednost i odbranu odlučio je danas da do 30 pripadnika Vojske Crne Gore bude dio NATO snaga za brzo reagovanje.

Na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao crnogorski predsjednik Milo Đukanović, odlučeno je da se NATO snagama, pridruže jedan pješadijski vod Vojske Crne Gore, vod čete i bataljon, koji bi u ovoj misiji učestovali do kraja 2022. godine.

O tome da li će crnogorski vojnici biti dio NATO snaga, odlučiće crnogorska Skupština.

U ranijim izvještajima, koje je objavila Vlada, navedeno je da će upravo jedan od prioriteta biti doprinos NATO strukturi snaga za brzo reagovanje.

Na današnjoj sjednici, članovi Savjeta raspravljali su i o stanju u Vojsci Crne Gore.

Prema novoj organizacijsko – fomacijskoj strukturi, koja bi trebalo da stupi na snagu do kraja mjeseca, Vojska Crne Gore, brojaće 2.368 formacijskih, odnosno radnih mjesta, a u uslovima ratnog stanja imaće 5.159 formacijskih mjesta.

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, na sjednici su razmatrani i godišnji izvještaji o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u vježbama ili obuci, o učešću pripadnika Vojske u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, kao i Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore.

U toku 2019. godine, crnogorski vojnici bili su angažovani u tri NATO misije.

U misiji „Ojačanog prisustva“ u Letoniji bila su angažovana tri kontingenta sa 24 pripadnika Vojske. U misiji KFOR-a na Kosovu angažovani su jedan oficir i jedno civilno lice, dok su u Avganistanu u misiji „Odlučna podrška“ bila angažovana tri kontingenta Vojske, sa ukupno 87 pripadnika.

Ipak, dalje učešće pripadnika Vojske Crne Gore u Avganistanu pod znakom je pitanja.

Potpisivanjem mirovnog sporazuma između SAD i Talibana, stvoreni su uslovi za povlačenje snaga NATO iz Avganistana i okončanje 18 godina dugog rada u toj azijskoj zemlji.

Crna Gora je već šest godina dio NATO misije „Odlučna podrška“. Trenutno se u Avganistanu nalazi 11. kontingent crnogorske vojske, a sporazum, ukoliko zaživi, značio bi i povlačenje crnogorskih vojnika iz Kabula i Mazari Sarifa.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u četvrtak je kazao da će misija, sa 60.000 vojnika koliko ih je trenutno u Avganistanu, biti smanjena na 12.000.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane, najavili su mogućnost smanjenja broja vojnika, ali i naglasili da će takva odluka biti donešena u dogovoru sa saveznicima.

Vojska čuva karantine u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

XS
SM
MD
LG