Dostupni linkovi

Prevoznici iz BiH traže dogovor o lakšem prolasku kroz Srbiju i Hrvatsku


Kamioni u kolonama čekaju na graničnim prelazima
Kamioni u kolonama čekaju na graničnim prelazima

Prevoznici iz Republike Srpske traže od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini da dogovore sa Hrvatskom i Srbijom novi režim transporta sa pojednostavljenim procedurama prolaska kamiona kroz te zemlje.

U suprotnom najavljuju da će biti prinuđeni da obustave transport roba zato što su, kako tvrde, vozači izloženi mogućoj zarazi korona virusom na graničnim prelazima, a trpe i velike ekonomske štete.

Hrvatska je uvela mjere gdje prevoznici koji idu za Evropsku Uniju, ne mogu se kretati sami kada pređu granični prelaz Gradiška, već moraju čekati da dođe određen broj vozila kako bi ih hrvatska policija u koloni propratila određenim koridorom, kojim se mogu kretati do izlaska u zemlje Evropske Unije.

"Podatak koji mi imamo sa terena je da prevoznici koji su juče ujutru prešli granični prelaz Gradiška, danas se nalaze u terminalu Staroj Gradišci koji je pun kao šibica. Ima stotinu kamiona. To je stotinu vozača. Jedan određen dio vozača i kamiona je otišao prema autoputu gdje stoje u Okučanima i čekaju neki konvoj koji treba da naiđe od Borda, Županje, ne znam ni ja odakle, kako bi se priključili i išli prema graničnom prelazu. Ko je god takav sistem rada dogovarao, nije dobro dogovorio i tu je velika opasnost za prevoznike, vozače, da su zajedno na jednom mjestu gdje uslovi nisu dobri, gdje prijeti zaraza od virusa", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Udruženja prevoznika iz Republike Srpske Nikola Grbić.

Grbić dodaje da je i ekonomski neprihvatljivo da se vozači i roba zadržavaju na granici po nekoliko dana.

"Tražimo od nadležnih institucija, Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Ministarstva saobraćaja i veza RS, privrednih komora, da se razgovara sa nadležnim iz Hrvatske i Srbije da se taj problem pojednostavi i da prevoznici, uz poštovanje odluka o transportu tim i tim koridorom, ali da nema tolikog čekanja na graničnim prelazima. To je po dva, tri dana, možda i više. Ako ne bude razumijevanja i ako se ne bude nešto moglo riješiti sa Hrvatskom ili Srbijom, mi ćemo biti prinuđeni da obustavimo transport, jer nemamo nikakve ni ekonomske opravdanosti, niti vozači hoće da borave pod takvim uslovima", poručio je Grbić.

Podsjećamo da 12. marta, kamioni iz Bosne i Hercegovine nisu mogli ući u Hrvatsku, a vozači koji dolaze iz Italije i koji su ušli u Hrvatskum tada su zaustavljeni u ovoj zemlji.

"Prema informacijama koje smo dobili od preduzeća, kamioni koji prevoze robu iz Italije su bez problema izašli iz te države i prošli kroz Sloveniju, ali su zaustavljeni u Hrvatskoj. S druge strane, kamionima sa robom koji su krenuli iz BiH u Italiju nije omogućeno da uđu u Hrvatsku", kazao je 12. marta portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

XS
SM
MD
LG