Dostupni linkovi

Prvi oboljeli od korona virusa u Mostaru u teškom stanju


Dr. Jurica Arapović sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru
Dr. Jurica Arapović sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru

Stanje prvog registrovanog pacijenta oboljelog od korona virusa u Mostaru je pogoršano i razmatra se njegovo stavljanje na respirator.

To je u petak, 20. marta saopćio dr. Jurica Arapović sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru, na redovnoj press-konferenciji Kantonalnog štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Jeste, pogoršalo se, trenutno se razmatra mogućnost stavljanja na respirator”, kazao je dr. Arapović, odgovarajući na novinarsko pitanje o zdravstvenom stanju prvooboljelog.

Podsjećanja radi, u utorak 17. marta, potvrđen je prvi slučaj korona virusa u Mostaru. Riječ je o pacijentu koji je prvobitno primljen na plućni odjel SKB Mostar, ali se naknadno ispostavilo da je zaražen korona virusom. Na društvenim mrežama je isplivalo na površinu da je riječ o jednom mostarskom poduzetniku, koji je navodno prije toga boravio u Italiji na skijanju, međutim, zdravstveni zvaničnici HN kantona su proteklih dana u više navrata saopćili kako ta osoba tvrdi da nije boravio u inostranstvu, te da je tzv. “nutli pacijent”, odnosno osoba koja je njega zarazila, i dalje nepoznanica.

Dr. Arapović je saopćio i kako trenutno u HN kantonu ima ukupno 14 potvrđenih slučajeva korona virusa, od čega je pet u Mostaru i devet u Konjicu, odakle dolazi i pet novih potvrđenih slučajeva u protekla 24 sata oboljelih od bolesti uzrokovane korona virusom.

“Što se tiče do sada izdatih rješenja (o samoizolaciji, op. RSE), u zadnjih 24 sata, ukupno je izdatih rješenja 142, a do sada sveukupno 578”, rekao je dr. Arapović, govoreći o području HN kantona.

Portparol Vlade HNK i kantonalnogf Kriznog štaba, Pero Pavlović izjavio je na press-konferenciji i kako je donesena odluka o najrigoroznijem kažnjavanju svih osoba koje ne poštuju određenu im mjeru izolacije i samoizolacije.

“Poruka svih nas je – nulta tolerancija na sve one koji ne poštuju ono što donose Županijski stožer civilne zaštite, ono što preporuča Vlada, ono što preporuča Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi”, kazao je Pavlović. On kaže da se prema postojećem zakonskom okviru, ljudi mogu kazniti i zatvorskom kaznom, a ukoliko bude potrebe mogu se mijenjati i zakoni.

Podsjećanja radi, u posljednja 24 sata, u Operativni centar civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaprimljene su 23 prijave građana u vezi sa korona virusom, a odnosile su se na osobe koje su došle iz drugih zemalja i ne pridržavaju se mjera samoizolacije. To je saopćeno jutros iz OC-a CZ-e HNK-a.

Zvaničnici su na press-konferenciji u Mostaru saopćili kako je samoizolacija “jedina mjera” u borbi protiv širenja zaraze koron avirusom.

XS
SM
MD
LG