Dostupni linkovi

U Konjicu pet novozaraženih, Mostar se dezinficira


Dezinfekcija, Mostar
Dezinfekcija, Mostar

Još pet osoba zaraženo je korona virusom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Svi su registrirani na području Konjica, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Maja Kojović.

Od 11 osoba koje su 19. marta testirane iz Konjica, pet je pozitivnih, tako da se broj zaraženih u ovom hercegovačkom gradu popeo na devet. Ukupno je testirano 15 ljudi. Izvor zaraze korona virusa u Konjicu potekao je sa prošlosedmične proslave 70 godina postojanja kompanije Igman, a među zaraženima je i direktor te kompanije.

Novim slučajevima broj zaraženih u Bosni i Hercegovini porastao je na 69 što predstavlja rast od osam posto u poređenju sa posljednjim podacima od 19. marta.

Do sada je u Republici Srpskoj identificirano 45 slučajeva, a u Federaciji BiH 24 slučaja zaraze korona virusom.

U četvrtak navečer (19. mart) počela je dezinfekcija gradskih ulica, pločnika, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i prostora te ostalih popločanih i asfaltiranih površina u Mostaru.

Dezinfekciju vrše službenici higijensko-epidemioloških službi domova zdravlja u suradnji s mostarskim komunalnim poduzećima i Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Grada Mostara.

Zbog širenja virusa Covid-19 gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić 17. ožujka donio je Odluku o proglašenju stanja nesreće.

Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) postavila je trijažni punkt sa sanitarnim upitnicima, na ulaznoj kapiji Kantonalne bolnice Zenica.

Ranije, šatori za trijažu postavljeni su u krugu Doma zdravlja Žepče, a planirano je montiranje šatora za trijažni punkt i u Varešu, stoji u saopštenju Press-službe ZDK.

Pročitajte i pogledajte:

Pet stvari koje treba da znate o korona virusu i maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
Zašto je teško napraviti vakcinu protiv korona virusa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

XS
SM
MD
LG