Dostupni linkovi

Trump otkazao Samit G7, održat će videokonferenciju


Predsjednik Donald Trump sa radnom skupinom tokom brifinga za štampu o korona virusu, u Bijeloj kući, 17. mart 2020. godine.
Predsjednik Donald Trump sa radnom skupinom tokom brifinga za štampu o korona virusu, u Bijeloj kući, 17. mart 2020. godine.

Predsjednik Sjedinjenih Amričkih Država Donald Trump otkazao je sastanak G7 koji se trebao u junu održati u Camp Davidu, a umjesto toga održat će se videokonferencija.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Kako su izjavili iz Bijele kuće, održavanje sastanaka otkazano je zbog pandemije korona virusa.

"Kako bi svaka zemlja mogla da se fokusira na svoje resurse da bi na pravi način reagirala na zdravstvene i ekonomske izazove koje je prouzrokovao virus korona, direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Larry Kudlow obavijestio je svoje kolege da će se Samit G7 koji se trebao održati u junu u Camp Davidu sada obaviti putem vidoekonferencije", navodi se u saopštenju za medije.

Bijela kuća također je obavijestila ostale članice G7 da će Trump s njima održati videokonferenciju u aprilu i u maju.

Na isti način Trump se sastao s čelnicima G7 početkom sedmice. Odluka je donesena u sladu s mjerama za suzbijanje korona virusa. Ova odluka spriječit će svaku zemlju da troši novac koji bi trebali uložiti za pripremu i putovanje na sastanak G7.

Osim toga, Trump i drugi čelnici složili su se da će učiniti "sve što je potrebno" za borbu protiv korona virusa iz zdravstvene perspektive, kao i njegovih ekonomskih učinaka.

Gradovi sveta u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG