Dostupni linkovi

Crnogorska Vlada još ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja


Premijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković

Crnogorska Vlada još ne razmišlja o uvođenju vanrednog u Crnoj Gori, poručio je premijer Duško Marković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

"Mislim da sigurno u dogledno vrijeme ta mjera nije na stolu", poručio je crnogorski premijer.

Prema njegovim riječima, danas su analizirane mjere koje je Savjet za odbranu i bezbjednost u srijedu odobrio, a tiču se pojačanog nadzora i kontrole karantinskih lokacija koje će obavljati Vojska Crne Gore.

"Jutros sam izdao nalog Upravi policije da njihove posebne jedinice budu uključene u redovne aktivnosti kontrole i nadzora na javnim mjestima i obezbjeđivanje poštovanja socijalne distance i drugih naredbi koje proizilaze iz naših politika a tiču se sprječavanja širenja zaraze", naveo je Marković.

U Crnoj Gori odgođena otplata kredita na tri mjeseca

Vlada Crne Gore uvela je danas moratorijum na otplatu kredita građana i privrede na tri mjeseca, bez zatezne kamate, rekao je premijer Duško Marković, nakon sjednice na kojoj je Vlada usvojila set mjera u cilju smanjenja negativnih ekonomskih efekata izazvanih epidemijom koronavirusa.

Prva od mjera odnosi se na odlaganje otplate kredita kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u trajanju od 90 dana.

"Potrebno je da naš bankarski sektor omogući najviši stepen administrativne efikasnosti, kako bi svi koji žele bez ikakvih poteškoća iskoristli to pravo", rekao je Marković.

Odgođeno je i plaćanje poreza, kao i kreiranje nove linije IRF za pomoć privredi do maksimalnog iznosa od tri miliona EUR po korisniku.

Jedna od mjera je i odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade, kao i obaveza u skladu sa Zakonom o reprogramu.

"Kreiranje nove kreditne linije IRF, namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzetnika, mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, do maksimalnog iznosa po korisniku od tri miliona eura, pojednostavljeno, bez nadoknade, uz kamatu do 1,5 odsto. Ovo je namijenjeno preduzećima koja posluju u oblasti turizma, nabavke ljekova, saobraćaja, medicinske opreme i vozila, turizma i ugostiteljstva, usluga proizvodnje i prerade hrane", pojasnio je Marković.

Pomoć penzionerima u iznosu od 50 evra

Uvedena mjera je i obezbjeđivanje jednokratne pomoći penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja u iznosu od po 50 EUR, za šta je Vlada opredijelila milion eura.

Biće odgođeno i plaćanje zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu na period od 90 dana.

"Obustava isplata varijabilnog dijela zarade i svih budžetskoih naknada za rad u komisiijama, odborima. Nijedan jedini cent preko osnovnih zarada", kazao je Marković.

Kako je najavio, članovi Vlade odvojiće po pola plate jednokratno i uplatiće na račun Nacionalnog tijela za zarazne bolesti a uplatu donacije je zatražio od svih javnih fukcionera.

"Ograničavanje i kontrola budžetske potrošnje uz zabranu pokretanja svih javnih nabvavku, osim onih koje su potrebne za funkcionisanje zdravstvenog sistema , odnosno hitnih nabavki", rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, zabranjuje se budžetskim korisnicima uplata donatorskih sredstava po ovom ili nekim drugim osnovama, a budžet je jedinstven i sada je njegova funkcija da se sačuva zdravlje građana.

"Zabranjujemo primanje donacija u svakoj zdravstvenoj ili drugoj ustanovi jer za te namjenje postoji jedinstveno nacionalno tijelo i žiro račun. Određena mjera je i avansno plaćanje pružaocima usluga izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima, uz obezbjeđenje bankarske garancije u vrijednosti avansa, kako bi se sačuvala njihova likvidnost", dodao je Marković.

Kako je kazao, započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni.

"Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede odnose se i na privredna društva koja su osnivači crnogorskih medija. Upućena je i preporuka Ahgenciji za elektronske medije da nađu način i da na 90 dana elektronske medije oslobode plaćanja naknade", rekao je Marković.

On je poručio da će svi oni, koji budu kršili mjere, biti beskompromisno sankcionisani.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić rekao je da život neće stati nakon što sve aktivnosti budu završene a nada se da one neće dugo trajati i građanima poručio da ne brinu za depozite.

"Vaši depoziti su na sigurnom, banke su stabilne i sisoko likvidne. Primijetili smo malo panike ali danas se to stišalo", naveo je Žugić.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je kazala da nisu razmatrane mjere odlaganja plaćanja računa za struju, vodu, telefon što ne znači da neće se o njima razgovarati u narednom periodu.

XS
SM
MD
LG